2019. júniusi kutatási eredmények – Nézőpont

A biztos szavazók több mint fele (53 százalék) továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az európai parlamenti választás után is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz-KDNP pártszövetség. A Fidesz-KDNP a választási részvételüket biztosra ígérők körében 53 százalékon áll. A legerősebb ellenzéki párt címet jelenleg birtokló DK a politikailag aktívaknál 12 százalékon áll, tehát lendületük az EP-választások után is kitartott, bár az akkor elért 16 százalékos eredményüket nem tudnák megismételni. Második helyük mellett elmondható, hogy Gyurcsány Ferencék pártjának hátránya jelentős a Fidesz-KDNP mögött, táboruk kevesebb, mint negyedakkora. Az EP-választáson két mandátumot szerző Momentum továbbra is harmadik helyen áll 10 százalékos eredményével, míg a Jobbik 8 százaléknyi szavazó támogatottságát élvezi, tehát eredményük a májusi választáshoz közeli. Az MSZP-P szövetség támogatottsága (6 százalék) mélyponton van, a baloldali szavazók bizalmának megnyeréséért folytatott versenyben vesztésre állnak Gyurcsány Ferenc pártjával szemben. Az európai parlamenti választáson meglepetést jelentő eredmény, miszerint a DK erősebb az MSZP-nél, tehát továbbra is fennáll.
  • Az ellenzéki pártok általános állapotáról sokat elárul az, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága a biztos szavazóknál eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt, jelezve ezzel azt, hogy Magyarországon továbbra is ellenzékváltó hangulat van. A korábban a bejutási küszöb környékén billegő LMP 3 százalékon, a Mi Hazánk 2 százalékon áll. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 41, a DK 8, a Momentum és a Jobbik 7-7, az MSZP-P, az MKKP és az LMP 3-3-3, míg a Mi Hazánk 2 százalékon áll.

Nézőpont, Utcahosszal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választás után

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 41% — 1% 53% — 1%
MSZP-P 3% — 4% 6% — 4%
DK 8% + 4% 12% + 2%
Mi Hazánk 2% + 1% 2% +/- 0%
LMP 3% +/- 0% 3% — 2%
Jobbik 7% +/- 0% 8% — 2%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% + 1% 5% + 2%
Momentum 7% + 5% 10% + 4%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
26% — 6% 1% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

5000 fő

Mintavételi hiba

+/-1,4 %

Adatfelvétel ideje

2019. május 31. – június 26.