2019. júliusi kutatási eredmények – Nézőpont

Az EP-választás óta negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz–KDNP az ellenzéki pártok előtt, a kormánypártok népszerűsége továbbra is 50 százalék felett van – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A teljes felnőtt népesség körében stabil a Fidesz–KDNP előnye, a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum hat, az MSZP–Párbeszéd-szövetség pedig öt százalékon áll, vagyis továbbra is egyszámjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében.
  • A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz–KDNP előnye 40 százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson 52 százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményükkel. A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán. A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP–Párbeszéd a biztos szavazók esetében továbbra is hét százalékon áll. A Jobbik támogatottsága továbbra is egy számjegyű: egy most vasárnap esedékes voksoláson listán kilenc százalékpontos eredményt érnének el, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

Nézőpont, Óriási előnnyel vezet a Fidesz

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 41% +/- 0% 52% — 1%
MSZP-P 5% + 2% 7% + 1%
DK 7% — 1% 11% — 1%
Mi Hazánk 2% +/- 0% 3% + 1%
LMP 2% — 1% 3% +/- 0%
Jobbik 7% +/- 0% 9% + 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% +/- 0% 4% — 1%
Momentum 6% — 1% 11% + 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
27% + 1% 0% — 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

5000 fő

Mintavételi hiba

+/-1,4 %

Adatfelvétel ideje

2019. július 2. – július 28.