2019. júliusi kutatási eredmények – IDEA

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében a június elejei eredményekhez képest jelentéktelen mértékben csökkent (31 százalék). A Jobbik és az MSZP támogatottsága viszont változatlan: a Jobbikot a teljes népesség 7, az MSZP-t 5 százaléka támogatta július végén – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • A júniusi adatfelvételekor a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya a teljes felnőtt népességben 32 százalék volt, ez az arány július végén 31 százalék. A DK támogatottsága 10 százalékos a teljes népesség körében a júniusi 8 százalék után. A Jobbik a június elejei 7 százalék után júliusban változatlan támogatottsággal rendelkezett. Az MSZP és a Momentum szavazótábora egyaránt 5 százalékos, az MSZP és a Momentum esetében is ez változatlan támogatottságot jelent az előző hónaphoz képest. A további pártokat tekintve a teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 3, az LMP-nek 2 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalomnak 1 százalékos a támogatottsága a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd korábbi 1 százalékos támogatottsága nem változott július vége felé sem. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 34 százaléka.
  • A Fidesz–KDNP-re a június elejei biztos szavazó pártválasztók 49 százaléka után július végén 48 százalék, a DK-ra az előző hónapi kutatás 15 százaléka után júliusban 18 százalék szavazna. A biztos szavazó pártválasztók 9 százaléka a Jobbikot, míg 8 százaléka a Momentumot támogatja. A biztos szavazó pártválasztók 6 százaléka az MSZP-t, 4 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatja. Az LMP listájára a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomra 2 százalék szavazna. A Párbeszéd a biztos szavazó pártválasztók 1 százalékának támogatását élvezi július vége felé.

IDEA, Jelentéktelen mértékben, de csökkent a Fidesz támogatottsága

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% — 1% 48% — 1%
MSZP-P 6% +/- 0% 7% — 3%
DK 10% + 2% 18% + 3%
Mi Hazánk 1% — 1% 2% +/-0 %
LMP 2% +/- 0% 3% + 1%
Jobbik 7% +/- 0% 9% +/-0 %
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 3% +/- 0% 4% + 1%
Momentum 5% +/- 0% 8% — 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
35% +/- 0% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI – online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2019. július 23-26.