2019. januári kutatási eredmények – ZRI-Závecz

Az elmúlt hónap történései, a túlóratörvény elfogadása és az azt követő ellenzéki reakciók hatással voltak a pártpreferenciákra: gyengült a Fidesz, összességében erősödött az ellenzék, de a változások nem forgatták fel a korábbi erőviszonyokat – derül ki a Závecz Research legfrissebb pártpreferencia-eredményeiből.

Összefoglaló

  • Legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult, december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék. Ez azt jelenti, körülbelül 250 ezer választópolgárral csökkent a Fidesz-tábor. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik javítani tudott, a múltkori 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben. A Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra, a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett az év fordulóján. Az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – az előző hónapokhoz hasonlóan – 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.
  • A biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékot ér el. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbiknak 17 százalékos a tábora, az MSZP-nek pedig 12 százalékos. Az elkötelezett pártválasztók 8 százaléka voksolna a DK-ra. E pártok tehát parlamenti pártok lennének egy mostani választáson is, a Momentum pedig 5 százalékkal a bejutási határértéken van. A biztos szavazók 4 százaléka támogatja az LMP-t, 2 százaléka a Párbeszédet, 1 százaléka a Mi Hazánk Mozgalmat.

ZRI-Závecz, A pártlistát biztosan vezető Fidesz támogatókat veszített

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% — 3 % 48% — 3 %
MSZP-P 8% +/-0% 14% + 1 %
DK 5% +/-0% 8% +/-0%
Mi Hazánk 1% +/-0% 1% — 1 %
LMP 3% +/-0% 4% + 1 %
Jobbik 11% + 2 % 17% + 2 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 3% + 1 % 3% +/-0%
Momentum 4% + 1 % 5% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
33% — 1 % 0% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2019. január 4-11.