2019. januári kutatási eredmények – Medián

A magyarokat nem győzte meg a túlóratörvény kormányzati kommunikációja, és egyelőre büntetnek érte – derül ki a Medián legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Több mint félmillió szimpatizáns pártolt el a Fidesztől három hónap alatt, derül ki a Medián januári felméréséből, amely szerint a vezető kormánypártot jelenleg a szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja. Októberben ez a mutató még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt.
  • A változások jó eséllyel a decemberben elfogadott túlóratörvény szokatlanul széles körű társadalmi elutasításához köthetők. Feltűnő például, hogy még a kormánypártra szavazók relatív többsége is helyteleníti a jogszabályt. Jóval inkább megosztja a közvéleményt annak megítélése, miként viselkedett az ellenzék a parlamentben a szavazás napján. A kormánypárti szavazók túlnyomó többsége szerint ez a viselkedés megengedhetetlen, míg az ellenzéki szavazók nagyrésze feltétlenül díjazza önmagában a tiltakozás tényét is. Ennek dacára az ellenzéki pártok közül számottevő javulást csak az LMP tud felmutatni, amely a teljes népesség körében ismét elérte az öt százalékot.

Medián, Félmillió támogatót veszített el a Fidesz

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 38% — 3 % 56% — 3 %
MSZP-P 9% +/-0% 13% + 3 %
DK 6% +/-0% 9% — 1 %
Mi Hazánk 0% — 2 % 1% — 1 %
LMP 5% + 2 % 5% + 3 %
Jobbik 9% +/-0% 13% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 0% — 1 %
Momentum 2% — 1 % 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
30% + 4 % 0% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1200 fő

Mintavételi hiba

+/-2,8 %

Adatfelvétel ideje

2019. január 18-27.