2019. decemberi kutatási eredmények – Medián

A december 6-a előtti napokban készült Medián-felmérés szerint az embereknek mintha mostanra esett volna le a tantusz: már jóval kevesebben gondolják, hogy az októberi önkormányzati választás egyértelmű nyertese a Fidesz, amint azt a kormánypárt igyekezett sulykolni – derül ki a Medián legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Októberben a kormánypárt még a teljes népesség 43 százalékát tudhatta maga mögött, november-december fordulójára pedig a Medián friss elemzése szerint 36 százalékra esett vissza (a felmérés november 28. és december 5. között készült). Legutóbb több mint két éve, 2017 szeptemberében állt ilyen mélyen a kormánypárt támogatottsága. A jelek azt mutatják, hogy a Fidesz most lemorzsolódó szavazói nem álltak át azonnal egy másik párt mögé, a kormánypárt gyengülésével egy időben viszont 22-ről 28 százalékra ugrott a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya. Hasonló jelenségnek az elmúlt években már többször tanúi lehettünk, de a Fidesz rendre vissza tudta hódítani elbizonytalanodott szavazóit.
  • A DK, ha szorosan is, de tovább őrzi második helyét a pártok erősorrendjében. Az októberi felméréshez viszonyítva a Jobbik támogatottsága nőtt a legnagyobb mértékben, a teljes szavazókorú népességben 6-ról 8 százalékra, ám ez (a nyári-őszi megingás után) még mindig elmarad az év elején mért szinttől. Az év legkomolyabb előretörését viszont a Momentum érte el: a januárban még csak 2 százaléknyi támogatottság után az év végén a teljes népességben 6 százalékon áll, a választani tudó „biztos” szavazók körében pedig most először ért el két számjegyű eredményt.

Medián, Jelentős népszerűségvesztést hozott a Fidesznek a Mikulás

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 36% — 7% 54% — 5%
MSZP-P 7% — 1% 7% — 2%
DK 9% — 1% 11% — 3%
Mi Hazánk 2% + 1% 3% + 2%
LMP 3% +/- 0% 3% +/- 0%
Jobbik 8% + 2% 10% + 4%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 2% + 1% 2% + 1%
Momentum 6% +/- 0% 10% + 4%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
28% + 5% 0%  — 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1200 fő

Mintavételi hiba

+/-2,8 %

Adatfelvétel ideje

2019. november 28. – december 5.