2019. decemberi kutatási eredmények – IDEA

A legnagyobb kormánypárt támogatottsága visszacsúszott a szeptember végén, október elején mért arányokra – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan csökkent, míg a Jobbik, az MSZP és a Momentum közül az utóbbi tudta hibahatáron belül erősíteni a táborát: a teljes népesség 6 százaléka a Jobbikot, 5 százaléka az MSZP-t, 8 százaléka pedig a Momentumot támogatta. Az eredmények szerint a DK továbbra is a legtámogatottabb ellenzéki párt. A felmérés eredményei alapján a teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága az október végén mért adatokhoz képest annyiban változott, hogy az önkormányzati választások erősebb mozgósító hatása lecsengett, így a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya jelenleg 31 százalék a teljes felnőtt népesség körében, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Mindkét esetben minimális, 1–2 százalékpontos csökkenésről beszelhetünk. Ennek eredményeként a legnagyobb kormánypárt támogatottsága visszacsúszott a szeptember végén, október elején mért arányokra.
  • Az IDEA Intézet szerint az ellenzéki pártokon belül továbbra is érezhető az EP-választások óta tartó lassú átrendeződés. Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 11 százalék (+2), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig a 17 (+3) százalék. A Momentum a teljes népességben ugyancsak 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal tudta növelni támogatottságát. Így a párt az előző kategóriában 8 százalékos táborral rendelkezik, míg az utóbbi esetében támogatottsága meghaladta a 10 százalékpontot (12%). A teljes, választókorú népesség 6 (-1), a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka (-2) támogatja a Jobbikot.
  • Az MSZP mindkét vizsgált kategóriában éppen a parlamenti belépési küszöbön áll (5–5 százalék), ami a teljes népesség esetében változatlan támogatottságot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 2 százalékpontos visszaesést jelent. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2, illetve 3 százalékponton áll. A Párbeszédet, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat a teljes választókorú népesség és a biztos szavazó pártot választóknak egyaránt 2–2 százaléka támogatja. A teljes népességben az LMP támogatottsága 1 százalékra csökkent (-1%), a biztos szavazó pártot választóknál pedig továbbra is 2 százalék. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százalék, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal.

IDEA, Növelte táborát a DK és a Momentum, a Fidesz támogatottsága valamivel csökkent

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31%  — 2% 49% — 2%
MSZP-P 7% + 1% 7% — 2%
DK 11% + 2% 17% + 3%
Mi Hazánk 2% +/- 0% 2% — 1%
LMP 1% — 1% 2% +/- 0%
Jobbik 6% — 1% 7% — 2%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% +/- 0% 3% + 1%
Momentum 8% + 2% 12% + 3%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
32% — 1% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI – online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2019. november 29. – december 3.