2019. augusztusi kutatási eredmények – Nézőpont

Kedvező pozícióból várhatja a Fidesz-KDNP az önkormányzati választást, a kormánykoalíció politikáját 3,3 millióan támogatják, 2018 januárja óta stabilan több, mint 3 millióan. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnap esedékes választáson 53 százalékot kapna listán a pártszövetség. A kormánypártokat a fej-fej mellett (11-11 százalék) álló DK és Momentum követi, tőlük egyre inkább leszakad az ismét szavazókat veszítő Jobbik (8 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A teljes felnőtt népesség körében is jelentős a Fidesz-KDNP előnye, csakúgy mint 1 hónappal ezelőtt, ezúttal is 41 százalékpontos támogatottsággal, közel 3,3 millió szimpatizánssal bír a pártszövetség. 2018 januárja óta legalább 38 százalékos a népszerűségi mutatója a kormánypártoknak, ami azt jelenti, hogy stabilan legalább 3 millió fő támogatja a Fidesz-KDNP-t. Az ellenzéki pártok közül viszont egyetlen formáció sem tud kétszámjegyű eredményt felmutatni a teljes népesség körében. A Demokratikus Koalíció és a Momentum 7-7 százalékon állnak, tehát alig több, mint ötszázezer szimpatizánsuk van. A Jobbik ezen a bázison is egy százalékpontot csökkenve 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll, egyik pártnak sincs tehát már félmillió szimpatizánsa sem. A Magyar Kétfarkú Kutyapártot (3 százalék) a továbbra is női társelnök nélkül működő LMP (2 százalék) és a Mi Hazánk (2 százalék) követi.
  • A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 53 százalékát szerezné meg egy aktuális választáson, vagyis a kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta rendületlen. Az ellenzéki pártokkal szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban. A Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom továbbra is 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán. A Jobbik politikáját a múlt havi adatokhoz képest egy százalékponttal kevesebben, 8 százaléknyian támogatják aktív szavazók között, stabilan 10 százalék alatt van tehát a párt már hónapok óta. Hasonló mértékben csökkent az MSZP-P szövetség (6 százalék) szavazóköre is. A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért 5 százalékot a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék), az LMP (3 százalék), és a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) sem érte el.

Nézőpont, Stabilan 3,3 millió Fidesz-szimpatizáns van Magyarországon

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 41% +/- 0% 53% + 1%
MSZP-P 5% +/- 0% 6% — 1%
DK 7% +/- 0% 11% +/- 0%
Mi Hazánk 2% +/- 0% 3% +/- 0%
LMP 2% +/- 0% 3% +/- 0%
Jobbik 6% — 1% 8% — 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% +/- 0% 4% +/- 0%
Momentum 7% + 1% 11% +/- 0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
27% +/- 0% 1% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

5000 fő

Mintavételi hiba

+/-1,4 %

Adatfelvétel ideje

2019. augusztus 1-26.