2018. szeptemberi kutatási eredmények – ZRI-Závecz

Biztos pártválasztók körében óriási fölénnyel vezet a Fidesz. Az ellenzék nem csak, hogy összevethetetlen a kormánypárttal, de az elmúlt negyed év trendjével sem vigasztalódhat: csekély mértékben a különbség még nőtt is – derül ki a Závecz Research legfrissebb pártpreferencia-eredményeiből.

Összefoglaló

  • Az ellenzék helyzete még a szeptemberi pillanatképnél is reménytelenebb: a választókorú lakosság körében a Fidesz 35 százalékos, míg két százalékpontot nőtt július óta. A bizonytalanok tábora a júliusi 37-ről szeptemberre 35-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy a bizonytalanokból választani tudóvá váltak csoportjának kétharmadát a kormánypárt vonzotta magához. A többit – a DK-től elpártolt egy százalékpontnyi szavazóval együtt – a 6-ről 7 százalékra nőtt MSZP és az 1-ről 2-re nőtt Momentum kapta. Igaz, ezek a mozgások statisztikai hibahatáron belüliek, a mozgások ebből nem állapíthatók meg.
  • A Fidesz számára a biztos szavazók körében is megnyugtató a kép: Az MSZP már rég csak annak örülhet, hogy legalább a harmadik, jóval elmaradva a 14 százalékos Jobbik mögött. Negyedik a DK és az utolsó, amely még megugorja az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A Fidesz szavazótábora 2,8 millió fős, mögötte a Jobbiké 800 ezer fős, az MSZP-re 600 ezer ember szavazna. Az LMP négy százalékon áll. A pártszavazói láthatóan nem követik a párt viharos eseményeit, mert az elnökváltás, Ungár Péter átpozicionálást sejtető nyilatkozatai ellenére júliusban és szeptemberben is ugyanakkora volt a támogatottsága. Örülhet viszont a Momentum, amely közelíti az LMP-t és három százalékos támogatottsága jobb, mint júniusban. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt is elégedett lehet stabil két százalékával. A karácsony Gergellyel kormányfőjelöltet az MSZP-nek is kölcsönzött Párbeszéd egy százalékon áll. A felmérésben újonc a Mi Hazánk: a Jobbikból Toroczkai Lászlóval, Dúró Dórával együtt kiszakadt párt rögtön két százalékot szerzett a biztos választók körében.

ZRI-Závecz, Négypárti lenne a parlament most vasárnap

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% +/-0% 57% + 1 %
MSZP-P 8% + 1 % 12% +/-0%
DK 4% +/-0% 7% +/-0%
Mi Hazánk 1% + 1 % 2% + 2 %
LMP 3% +/-0% 4% — 1 %
Jobbik 10% +/-0% 14% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% — 1 % 2% — 1 %
Momentum 2% +/-0% 3% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
35% — 1 % 0% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2018. szeptember