2018. szeptemberi kutatási eredmények – Nézőpont

A Fidesz-KDNP népszerűbb, mint a teljes ellenzék együttvéve, így több, mint a 60 százalékát megszerezné a kiosztható mandátumoknak egy most vasárnap tartandó EP-választáson – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • 39 százalékon áll a teljes népességen belül a Fidesz és a KDNP alkotta pártszövetség támogatottsága a Nézőpont Intézet szeptemberben, 2000 fő személyes megkérdezésével készült országos reprezentatív kutatása szerint. A nyolc éve kormányzó politikai alakulatnak továbbra is több szimpatizánsa van, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve. A Jobbik már hónapok óta tartja a teljes népességen belüli 10 százalékos támogatottságát, a belőlük frissen alakult Mi Hazánk Mozgalom pedig stabilan a választókorúak 1 százalékát tudhatja maga mögött. Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek 3,2 millió, a Jobbiknak 800 ezer, a Mi hazánknak pedig csak 80 ezer szimpatizánsa van Magyarországon. Kiéleződni látszik a küzdelem a baloldal vezető pozíciójáért. Az MSZP-Párbeszéd szövetség táborának mérete a teljes népességen belül 6 százalékról 5 százalékra zsugorodott, míg a Gyurcsány-párt szeptemberre szintén az 5 százalékos szintre került. Azaz mindkét alakzat 400 ezer szimpatizánst tudhat maga mögött.
  • A teljes népességhez hasonlóan a részvételüket biztosra ígérő válaszadók preferenciájából számolható legvalószínűbb listás eredmény is változatlan helyzetet sejtet. A Fidesz-KDNP listás választási eredménye 52 százalékos lenne, míg a Jobbik 18 százalékot, az MSZP-P és a DK egyaránt 8-8 százalékot szerezne. A Fidesz tehát apró mértékben javítana az április 8-ai választási eredményén, a Jobbik és az MSZP-P viszont rontana. 5 százalékkal épphogy bejutna az LMP is egy „most vasárnap” választott országgyűlésbe. A 4-ről 3 százalékos listás eredményre visszaeső Momentum és a 2-ről 3 százalékra erősödő Kétfarkú Kutyapárt viszont a parlamenten kívül rekedne.

Nézőpont, Most vasárnap az EP-mandátumok több mint 60 százalékát a Fidesz szerezné meg

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 39% — 2 % 52% — 2 %
MSZP-P 5% — 1 % 8% — 1 %
DK 5% + 1 % 8% + 1 %
Mi Hazánk 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 3% +/-0% 5% +/-0%
Jobbik 10% +/-0% 18% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% + 1 % 3% + 1 %
Momentum 2% +/-0% 3% — 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
32% + 1 % 2% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2018. augusztus 29. – szeptember 18.