2018. októberi kutatási eredmények – Nézőpont

A kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, s szeptemberhez hasonlóan 13 mandátumot szerezhet a májusi EP-választásokon. Az októberi hónap nagy vesztese az LMP, amely „most vasárnap” nem jutna be sem a magyar, sem az uniós parlamentbe – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Októberben is a kormányzó pártokkal szimpatizál a teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka, amely nagyjából 3 millió magyarnak feleltethető meg. A pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral, az MSZP-P pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét, míg a DK csak a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat. Októberben a többi releváns párt számára csak a felnőtt magyarok 2-2 százaléka mutatott érdeklődést. Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely immáron csak a választópolgárok 2 százalékát tudhatja maga mögött. Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutyapártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll.
  • A választáson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kis mértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Fidesz-KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét (51 százalékát). Így elmondható, hogy minden második választó Fidesz-szavazó. A Jobbik az előző havinál 1 százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll, míg az MSZP-P közös lista 10, a DK listája 8 százalékot érne el. Nagy a tülekedés a parlamenti küszöb közvetlen közelében, de az októberi felmérés alapján a Momentum és Kétfarkú Kutyapárt továbbra sem jutna be a magyar és az uniós parlamentbe, az LMP pedig kiesne mindkét testületből. Az 1 százalékon álló Mi Hazánk Mozgalomnak sem volt erre még esélye a Volner János csatlakozása előtt készült adatfelvétel alapján.

Nézőpont, A választók fele Fidesz-szavazó

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 38% — 1 % 51% — 1 %
MSZP-P 5% +/-0% 10% + 2 %
DK 4% — 1 % 8% +/-0%
Mi Hazánk 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 2% — 1 % 4% — 1 %
Jobbik 10% +/-0% 17% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% +/-0% 4% + 1 %
Momentum 2% +/-0% 4% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
36% + 3 % 1% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2018. október 10-29.