2018. októberi kutatási eredmények – Medián

Októberre a Fidesz nemcsak ledolgozta a szeptemberi veszteségét, hanem újabb támogatókat tudott maga mellé állítani, és így most még annál is többen szavaznának rá, mint ahányan a tavaszi választás után állították ezt – derül ki a Medián legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Ezzel szemben – egyetlen kivétellel – minden ellenzéki párt szavazótábora csökkent (vagy legfeljebb változatlan maradt) szeptember óta. A kivétel a Momentum, amely hajszálnyival erősödött, és ezzel – a Medián felméréseinek történetében először – megelőzi az LMP-t.
  • A sima szavazatarányon túl több további adat is a Fidesz fölényét mutatja. Először is az, hogy a kormánypárt szimpatizánsainak 67 százaléka mondja magát biztos szavazónak, az ellenzéki pártok támogatói körében ez az arány szignifikánsan kisebb, 63 százalékos. Az utóbbi összevont adat persze elfedi a jelentős különbségeket: a leginkább elkötelezett a DK tábora, a középmezőnyben van az MSZP és a Jobbik, míg a kisebb pártok, a Momentum, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak jelenleg csak kevesebb mint a fele tűnik mozgósíthatónak.

Medián, Medián: A Fidesz egy hónap alatt visszaszerezte az összes elbizonytalanodó támogatóját

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 45% + 8 % 63% + 3 %
MSZP-P 7% — 2 % 9% +/-0%
DK 5% — 1 % 9% — 1 %
Mi Hazánk 1% +/-0% 1% — 1 %
LMP 2% — 1 % 2% — 2 %
Jobbik 8% — 1 % 11% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 1% +/-0%
Momentum 3% + 1 % 3% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
28% — 4 % 1% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1200 fő

Mintavételi hiba

+/-2,8 %

Adatfelvétel ideje

2018. október 12-17.