2018. október kutatási eredmények – Publicus

A választások óta nem állt olyan rosszul az LMP, mint most. Nőtt októberben a bizonytalanok száma és azoké is, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. A Fidesz fölénye viszont csak leheletnyit apadt – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A belső harcoktól tépázott LMP most nem jutna be a parlamentbe, a DK az 5 százalékos küszöbön egyensúlyozik, a bizonytalanok száma kissé nőtt. A biztos szavazó pártválasztók csoportjában a Fidesz 52 százalékkal vezet (ez egy százalékpontos visszaesés a szeptemberihez képest, míg a teljes népességben 26-ról 24 százalékra csökkentek), az MSZP–Párbeszéd változatlanul 15, a Jobbik pedig 14 százalékon áll a biztos szavazóknál. Vagyis az első három helyen az erősorrend változatlan és az arányok is alig mozdultak.
  • Érdekességek a sereghajtók között vannak. Az egyik leginkább feltűnő adat az LMP gyengülése. Az ökopárt a biztos szavazóknál 5-ről 4-re, a teljes népességben pedig 3-ról 2 százalékra esett. Előbbire már volt példa augusztusban, a teljes népesség körében mért 2 százalék viszont a választások óta a legrosszabb adat. A párt tehát féléves mélypontján van. Nem áll túl jól a DK sem, bár a biztos szavazó pártválasztók körében mért 5 százalék azt jelzi, hogy bejutna a parlamentbe, ha most tartanák a választást. Ami a még kisebb pártokat illeti, a hatodik legerősebb erőként a Kétfarkú Kutya Párt az immár szokásos 2-3 százalék körüli eredményt hozza, a nyár elején a biztos szavazó pártválasztóknál még 3 százalékon álló Momentum viszont negyedik hónapja nem tud elmozdulni a 2 százalékról. A Jobbikból kiváltak által életre hívott Mi Hazánk Mozgalom sem tudott „berobbanni”, őket 1 százalékra mérte mindkét csoportban a Publicus.

Publicus, Pártok támogatottsága – 2018 október

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 24% — 2 % 52% — 1 %
MSZP-P 9% +/-0% 15% +/-0%
DK 3% +/-0% 5% +/-0%
Mi Hazánk 1% + 1 % 1% + 1 %
LMP 2% — 1 % 4% — 1 %
Jobbik 9% +/-0% 14% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% +/-0% 3% +/-0%
Momentum 1% +/-0% 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
49% + 2 % 4% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1007 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. október 11-17.