2018. novemberi kutatási eredmények – Publicus

Tovább morzsolódik a Jobbik, az ellenzéki párt a bázisának bő harmadát elbukta a tavaszi parlamenti választás óta eltelt hét hónapban. Ezzel – csökkenési arányban – csaknem utolérte a belső harcoktól szabdalt LMP-t – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Több százezer szavazót veszített a Jobbik a parlamenti választás óta; a párt, amely áprilisban még a listás szavazatok 19 százalékát szerezte meg (majdnem 1,1 millió voks), most a teljes népességben 8, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 13 százalékon áll – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatásából. Ez az eltelt hét hónap legrosszabb eredménye. A csökkentést pedig csak részben magyarázza, hogy a pártból kiváltak által életre hívott Mi Hazánk Mozgalom a teljes népességen belül 1, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 2 százalékon áll jelenleg. A tendencia kísértetiesen hasonló ahhoz, amit októberre az LMP produkált. Az ökopárt bő 400 ezres bázisának (7 százalék) mintegy a fele odalett. Az LMP, ahogy az előző hónapban, novemberben is a teljes népesség 2, míg a biztos szavazók 4 százalékát tudhatja maga mögött.
  • A pártok versenyében továbbra is toronymagasan a Fidesz vezet, most a biztos szavazók 54 százaléka voksolna rájuk, ami 2 százalékos javulás októberhez képest, és 5 százalékponttal jobb, mint az áprilisi eredmény, pedig akkor a Fidesz–KDNP listáját 2,8 millióan támogatták. Az MSZP– Párbeszéd egy százalékpontot rontott az ősz végére, de még így is a második a Publicus Intézet felmérésében 14 százalékkal (a biztos szavazó pártválasztóknál). A DK 5 százalékon, a bejutási küszöbön áll, a Kétfarkú Kutya Pártnak változatlanul 3, a Momentumnak 2 százalékos a bázisa. A bizonytalanok száma elérte az augusztusi csúcsot, most 49 százalékos.

Publicus, Pártok támogatottsága – 2018 november

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 25% + 1 % 54% + 2 %
MSZP-P 8% — 1 % 14% — 1 %
DK 2% — 1 % 5% +/-0%
Mi Hazánk 1% +/-0% 2% + 1 %
LMP 2% +/-0% 4% +/-0%
Jobbik 8% — 1 % 13% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% +/-0% 3% +/-0%
Momentum 1% +/-0% 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
51% + 2 % 3% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. november 14-21.