2018. márciusi kutatási eredmények (1.) – Medián

A januárra elbizonytalanodott szavazói többségét a kormánypártnak mostanra sikerült visszanyernie – derül ki a Medián legfrissebb, HVG számára készített márciusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz támogatottsága másfél hónap alatt a teljes népesség körében 37-ről 39 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 53-ról 54 százalékra mozdult. Más pártok esetében jellemzően csak hibahatáron belüli változások láthatók, bár a Párbeszéddel szövetségre lépett MSZP támogatottsága ősz óta javuló tendenciát követ – derül ki a Medián március 2. és 7. között, vagyis a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást követően a HVG számára végzett közvélemény-kutatásából.
  • A válaszadók 27 százaléka, ezen belül a magukat „biztos” szavazónak gondolók 12 százaléka nem tudja vagy nem árulja el, kire szavazna. Az utóbbi arány csaknem hatszázezer „aktív bizonytalan” szavazót jelent. A „bizonytalanok” amúgy sem tekinthetőek egyszerűen pártpreferencia nélkülinek: egyötödüknél (és az aktív bizonytalanok egynegyedénél) található legalább egy olyan párt, amelyre „közepesnél nagyobb” valószínűséggel szavaznának. Az ismeretlen pártpreferenciájú válaszadók 9 százaléka szavazna a közepesnél nagyobb valószínűséggel az LMP-re, míg a Fidesz 8, az MSZP–Párbeszéd közös lista és a DK 6-6 százalékuk számára szimpatikus.

Medián, A Fidesz nem ingott meg, de hatszázezer pártnélküli szavazótól tarthat

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 39% + 2 % 54% + 1 %
MSZP-P 9% + 1 % 12% + 1 %
DK 6% +/-0% 9% +/-0%
Együtt 1% +/-0% 2% + 1 %
LMP 4% — 1 % 5% — 1 %
Jobbik 12% — 1 % 16% — 2 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% — 1 % 0% +/-0%
Momentum 1% +/-0% 2% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
28% +/-0% 0% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1200 fő

Mintavételi hiba

+/-2,8 %

Adatfelvétel ideje

2018. március 2-7.