2018. márciusi kutatási eredmények – Iránytű

Ismét gyengült a Fidesz a pártot választani tudó biztos szavazók körében - derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült felméréséből.

Összefoglaló

  • Az eredmény szerint míg előző hónapban 44 százalékos volt a kormánypárt támogatottsága, ez márciusra 41 százalékra csökkent. Vagyis folytatódott a Fidesz-tábor apadása, ugyanis januárban még 48 százalékon álltak. Ezzel szemben az ellenzéki pártok közül a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd is tudta növelni egy-egy százalékkal a támogatottságát. Így a Jobbik 25, míg a szocialisták 12 százalékon állnak. Az LMP meg tudta őrizni előző havi nyolcszázalékos támogatottságát, addig a DK egy százalékot vesztett, így utóbbi párt már csak hét százalékon áll. A parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt el nem érő pártok között a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyről két százalékra erősödött, míg a Momentum négyről három százalékra gyengült.
  • Ami a teljes népességben mért eredményeket illeti: a kormánypártok a januári, februári gyengülés után ismételten két százalékpontos csökkenést könyvelhettek el. Így márciusban a teljes népesség körében jelenleg 29 százalékon állnak. Az ellenzéki pártok többségének támogatottsága viszont nem változott. A Jobbik februárhoz hasonlóan 18 százalékkal stabilan a második, az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága nyolcszázalékos, valamint a DK is megtartotta a teljes népesség öt százalékának támogatását. Az LMP-nek ugyanakkor sikerült ötről hat százalékra nőnie. Az Együttnek viszont nincs oka örömre: bár januárban egyszázalékos támogatottsággal bírt, azóta ez februárban és márciusban egyaránt mérhetetlennek bizonyult. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók aránya most is 16, illetve 10 százalék volt.

Iránytű, Gyengült a Fidesz, erősödött a Jobbik

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% — 2 % 41% — 3 %
MSZP-P 8% +/-0% 12% + 1 %
DK 5% +/-0% 7% — 1 %
Együtt 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 6% + 1 % 8% +/-0%
Jobbik 18% +/-0% 25% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 2% + 1 %
Momentum 3% +/-0% 3% — 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
30% + 1 % 2% + 2 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2018. március 21-24.