2018. júniusi kutatási eredmények – Publicus

Fej fej mellett halad a népszerűségben az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik, miután júniusban a szocialisták kis mértékben növelték támogatottságukat a biztos szavazó pártválasztók körében májushoz képest, miközben a Jobbik veszített a támogatottságából – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A szocialisták a teljes népességben 11 százalékon állnak, ahogy a Jobbik is, pedig utóbbi párt májusban még 13 százalékon volt ebben a körben. A Jobbik megítélésének aligha tettek jót a kilépési/ kizárási botrányok és az, hogy a belső harcok miatt ismert emberek távoznak a pártból. Miközben a biztos szavazó pártválasztóknál a szocialisták 15-ről 16 százalékra erősödtek, a Jobbik 18-ról „érkezett meg” 16 százalékra, azaz most mindkét párt ugyanott áll.
  • A választások óta a Fidesz szinte lecövekelt a 48-49 százalékos sávban, most éppen 48 százalékon van a biztos szavazó pártválasztóknál. Az LMP-t a jelek szerint nem viselték meg annyira a belharcok, mint a Jobbikot, pedig az ökopártnál is voltak vezéráldozatai a küzdelemnek (a felmérés idején még nem lehetett tudni, hogy Hadházy Ákos volt társelnök kilép a pártból). Ehhez képest a párt ugyanúgy 5 százalékon, a bejutási küszöbön áll, mint májusban. A DK most nem kerülne be a Házba 4 százalékos eredményével, a Momentum pedig stabilan hozta ezúttal is a májusi 3 százalékot – őket viszont beérte a Kétfarkú Kutya Párt, amely szintén 3 százalékra „erősödött” a biztos pártválasztóknál. A pártválasztásban bizonytalanok tábora továbbra is jelentős, a teljes szavazókorú népesség 42 százaléka tartozik ide.

Publicus, Beérte a Jobbikot az MSZP

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 25% — 1 % 48% +/-0%
MSZP-P 11% +/-0% 16% + 1 %
DK 3% +/-0% 4% +/-0%
Együtt 0% +/-0% 0% — 1 %
LMP 3% +/-0% 5% +/-0%
Jobbik 11% — 2 % 16% — 2 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% + 1 % 3% + 1 %
Momentum 2% +/-0% 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
43% + 2 % 5% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

996 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. június 7-13.