2018. júliusi kutatási eredmények – Nézőpont

Továbbra is tartja júniusban mért rekordmagas népszerűségét a Fidesz-KDNP – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A közvélemény-kutatás tanúsága szerint a teljes felnőttkorú magyar népesség 42 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel. A kormánypártok tehát megtartották a májusban és júniusban mért, 3 millió főt is jelentősen meghaladó támogatottságukat. Az 1 százalékpontot veszítő Jobbik 10, az MSZP-P 6, a DK 4, az LMP 3, a Momentum 2, a Kétfarkú Kutya Párt és az újonc Mi Hazánk pedig 1-1 százalékon áll.
  • A legvalószínűbb listás választási eredményekre (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciájára) vonatkozó becslés szerint a Fidesz-KDNP 55 százalékot szerezne egy esetleges voksoláson, amely szintén megegyezik az előző hónapi értékkel. A Jobbik a júniusi 18 százalék után júliusban csupán a szavazatok 17 százalékát kapná meg, a belőle kivált Mi Hazánk pedig 1 százalékot érne el. Az áprilisi választásokon még 20 százalékos, pénzügyi és szervezeti problémákkal küzdő párt tehát folyamatos lejtmenet után immáron 3 százalékponttal áll gyengébben, mint a voksolás idején. Továbbra is 9 százalék az MSZP és a Párbeszéd közös listájának támogatottsága, az elnökváltás tehát nem segítette hozzá a pártszövetséget a számukra elérendő 10 százalékos küszöb átlépéséhez. A DK egy százalékpontot erősödve 6, az LMP pedig ugyanennyit gyengülve 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Továbbra sem tudja elérni a parlamenti küszöböt a már negyedik hónapja 4 százalékon álló Momentum, és a 2 százalékos Kétfarkú Kutya Pártnak sem lenne esélye az Országgyűlésbe jutásra, ha most tartanának választást.

Nézőpont, Továbbra is rekordmagasan a Fidesz a legnépszerűbb

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 42% +/-0% 55% +/-0%
MSZP-P 6% +/-0% 9% +/-0%
DK 4% + 1 % 6% + 1 %
Mi Hazánk 1% + 1 % 1% + 1 %
LMP 3% +/-0% 5% — 1 %
Jobbik 10% — 1 % 17% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 2% +/-0%
Momentum 2% +/-0% 4% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
31% — 1 % 1% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2018. június 1-17.