2018. januári kutatási eredmények – Republikon

A kormánypárt veszített népszerűségéből, az ellenzék erősödött januárban, de előbbi vezető pozícióját így sem fenyegeti senki – derül ki a Republikon Intézet 24.hu számára készült januári pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A teljes népesség körében a Fidesz 32 százalékkal áll az élen (decemberben még 34 százalékra mérték). A Jobbik 11 százalékkal a második, az MSZP-Párbeszéd pedig 8 százalékkal a harmadik (ez egyaránt 1-1 százalékpontos növekedés). Az LMP-nek és a DK-nak is 3-3 százalék jutott, míg a Momentumnak 2 százalék. A megkérdezettek 38 százaléka nem akarta vagy nem tudta megmondani, hogy kire szavazna, ez az előző hónaphoz képest 1 százalékpontos csökkenés.
  • Egy hónapig sikerült megtartania a Fidesznek a rekordnak számító 57 százalékos támogatottságát a pártválasztók körében, de januárra alábbhagyott a lendület. A Republikon Intézet felmérése szerint 2018 elejére négy százalékpontot csökkent a kormánypárt népszerűsége. Az ellenzék viszont a kisebb erősödés ellenére a közelében sem jár ennek az eredménynek sem. A Jobbik legalább annak örülhet, hogy kikecmergett a mélypontról, ugyanis ismét sikerült két százalékponttal növelnie a támogatottságát decemberhez képest, és bár ez önmagában nem nagy szám, ha azt nézzük, hogy novemberben több hónapnyi csökkenés után 13 százalékra mérték a pártot, januárban viszont már 18 százalékra, akkor ez jó teljesítménynek mondható.
  • Sikerült az MSZP-nek is egy kicsit feljebb kapaszkodnia (szintén két százalékponttal), igaz, úgy, hogy időközben megváltoztak a klikkek az ellenzéki térfélen, a szocialisták mellé ugyanis beállt a Párbeszéd, egyúttal vittek egy miniszterelnök-jelöltet is Karácsony Gergely személyében. Mivel a két pártnak közösen 10 százalékot kell elérnie a választáson, hogy szövetségként bekerüljenek a parlamentbe, szükség is van a most mért 13 százalékos eredményre.
  • Az LMP eddig is folyamatosan ott egyensúlyozott a parlamenti küszöb környékén, bár az utóbbi hónapokban a biztos pártválasztók között mindig elérte az 5 százalékot. Most viszont csak 4 százalékon áll, ez pedig kevés lenne ahhoz, hogy képviselőket küldjön az Országgyűlésbe. Az LMP a Republikon adatai szerint 2017 nyara óta most először van a bejutási küszöb alatt, de a különbség a hibahatáron belüli. A Demokratikus Koalíció tartja 5 százalékos eredményét, míg a Momentum 3, az Együtt 2, a Magyar Liberális Párt pedig 1 százalékot szerezne a biztos pártválasztók között.

Republikon, Lejött a történelmi magasságból a Fidesz

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% — 2 % 53% — 4 %
MSZP-P 8% + 1 % 13% + 2 %
DK 3% +/-0% 5% +/-0%
Együtt 1% +/-0% 2% +/-0%
LMP 3% +/-0% 4% — 1 %
Jobbik 11% + 1 % 18% + 2 %
Liberálisok 1% +/-0% 1% +/-0%
MKKP 0% +/- 0 % 0% +/-0%
Momentum 2% + 1 % 3% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
39% — 1 % 1% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. január