2018. februári kutatási eredmények – ZRI-Závecz

Nem rajzolódnak ki markáns tendenciák a pártok támogatottságában, bármennyire is sok kampányeseményt szervezték az elmúlt hetekben – derül ki a Závecz Research legfrissebb pártpreferencia-eredményeiből.

Összefoglaló

  • A társadalomkutató intézet január-februári, ezer főt vizsgáló kutatásából kiderült, a Fideszt a választókorú népesség 32 százaléka nevezte meg a leginkább kedvelt pártként, ez minimális, 1 százalékpontnyi csökkenés. A Jobbiknál érzékelhető leginkább a változás, araszolva, az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói kör – jelenleg 11 százalékosak. Első alkalommal mérték együtt az MSZP-Párbeszéd listát, lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága, a politikai szövetséget 9 százalék preferálja. A Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP tábora sem módosult az elmúlt egy hónapban, előbbi 5, utóbbi 4 százalékon áll. A kisebb pártok támogatottsága sem változott: a Momentum továbbra is 2 százalékos, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 33 százalékos.
  • A biztos pártválasztók csoportja nem lett nagyobb, a választópolgárok nagyjából négytizede sorolható ide. A választás előtt szűk két hónappal – amikor az adatfelvétel történt – az aktív és elkötelezett szavazók körében a Fidesz 51 százalékot ér el, a Jobbik 17 százalékos. Az MSZP-Párbeszéd listáját az eltökélt szavazók 13 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 6 százalék. A Momentum az aktív szavazók 2 százalékára számíthat, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

ZRI-Závecz, Erősödött a Fidesz, egy százalékon a kutyapárt

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% — 1 % 51% + 1 %
MSZP-P 9% + 1 % 13% +/- 0 %
DK 5% +/- 0 % 8% +/- 0 %
Együtt 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
LMP 4% +/- 0 % 6% — 1 %
Jobbik 11% + 1 % 17% + 1 %
Liberálisok 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
MKKP 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
Momentum 2% +/- 0 % 2% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
34% — 1 % 0% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. február 7-15.