2018. februári kutatási eredmények – Nézőpont

Változatlan támogatottsággal fordulnak rá a pártok a hivatalos kampányidőszakra – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Februárban változatlanul 40% támogatta a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség körében, a kormánypártokkal így másfélszer többen szimpatizálnak, mint az ellenzékkel együtt. A Jobbik tábora ugyan nem csökkent tovább, de változatlanul 7%, ami továbbra is a ciklus legrosszabb eredménye a párt számára. Az MSZP-Párbeszéd szimpatizánsainak aránya továbbra is 5, a DK esetében pedig 4%, míg Együtt és a Liberálisok táborát nézve 1%. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal erősödött, ezúttal 4% szimpatizál a párttal, míg a Momentummal változatlanul 2, a Kétfarkú Kutya Párttal pedig 1%. A rejtőzködők között ezúttal csak 2% a kormányellenesek aránya.
  • A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54% szavazna, ezen a bázison is lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikra a biztos szavazók körében változatlanul 13% szavazna, ami jóval elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7%). A baloldalon továbbra is hármas holtverseny van a pártpreferenciák változása nélkül. Az MSZP-Párbeszéd listára a biztos szavazók körében 10, míg a DK-ra és az LMP-re 8% szavazna. A parlamenti küszöb alatti pártok közül a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté és a Liberálisoké 1% lenne.

Nézőpont, Változatlan erőviszonyok a kampánystartnál

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 40% +/-0% 54% +/-0%
MSZP-P 5% +/-0% 9% +/-0%
DK 4% +/-0% 8% +/-0%
Együtt 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 3% + 1 %  8% +/-0%
Jobbik 7% +/-0% 13% +/-0%
Liberálisok 1% +/-0% 1% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 2% +/-0%
Momentum 2% +/-0% 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
36% — 1 % 0% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2018. február 3-21.