2018. februári kutatási eredmények – Iránytű

Noha tetemes előnye nincs veszélyben, mégis kimutathatóan gyengült a Fidesz a kormánypárti jelölt hódmezővásárhelyi fiaskója után. Ebből az adatok szerint az MSZP és a Párbeszéd szövetsége, illetve a Jobbik tudott profitálni – derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült felméréséből.

Összefoglaló

  • A biztos szavazók között januárhoz képest négy százalékot veszített a Fidesz–KDNP, 44 százalékon mérték a kormánypártokat. Tavaly december óta ez már hatszázalékos gyengülést jelent. A kormánypártok egyébként a teljes népesség körében is veszítettek: támogatottságuk a januári 33-ról 31 százalékra csökkent. December óta ez négyszázalékos visszaesés. Az Iránytű Intézet szerint a Fideszről azóta mindegy háromszázezer választó morzsolódott le. Ezek azonban egyelőre nem választottak másik pártot, a bizonytalanok táborát gyarapítják.
  • A februári történésekből profitáltak a Párbeszéddel közös listát állító szocialisták a biztos pártválasztók és a teljes népesség körében egyaránt: a biztos pártválasztók között átlépték a számukra bűvös 10 százalékos küszöböt – a közös lista miatt nekik ez a határ –, 11 százalékon mérték őket (a teljes népességben ez a mutató 8 százalék). Ez két százalékpontos erősödést jelent. A biztos szavazók között ugyanennyivel erősödött a Jobbik (24 százalék). Némiképp javított a Demokratikus Koalíció és az LMP is: 8-8 százalékon méri a pártokat az Iránytű (a teljes népesség körében az 5 százalékos határon állnak). Mindkét alakulat megőrizte karácsony előtt mért táborát, akárcsak a Momentum (a biztos választók körében 4 százalékon állnak).

Iránytű, Amortizálják a botrányok a kormánypárti előnyt

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% — 2 % 44% — 4 %
MSZP-P 8% + 2 % 11% + 2 %
DK 5% +/-0% 8% + 1 %
Együtt 0% — 1 % 0% — 2 %
LMP 5% +/-0% 8% + 1 %
Jobbik 18% + 1 % 24% + 2 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 0% — 1 %
Momentum 3% +/-0% 4% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
29% +/-0% 1% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2018. február