2018. februári kutatási eredmények – IDEA

Olvadtak a befagyott pártpreferenciák. A legutóbbi eredményekhez képest 2018. február végén számos párt támogatásában kisebb-nagyobb mértékű változás következett be – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága mind a teljes népesség körében, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a januári adatokhoz képest – derül ki az IDEA Intézet kutatásából, amelyet az intézet közvetlenül a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelmet követő napokban készített. Amíg egy hónappal ezelőtt a kormánypártok a teljes népesség körében 33, a biztos szavazó pártválasztóknál 40 százalékon álltak, addig februárban támogatottságuk az előző csoportban 31-re, míg az utóbbiban 36 százalékra esett vissza.
  • A Jobbik érdemben egyelőre nem tudott profitálni a kormánypártok támogatottságának csökkenéséből. A jobboldali ellenzéki párt a teljes népesség körében a januárihoz hasonlóan 14 százalékon áll, míg a biztos szavazó pártválasztók körében hibahatáron belüli, jelen esetben 2 százalékos növekedést mutat: Vonáék támogatottsága a januári 17 százalékról 19-re emelkedett.
  • Hasonló mondható el az ellenzék baloldali pártjairól is. A Demokratikus Koalíciót – a januári adattal megegyezően – továbbra a teljes népesség 8 százaléka támogatja, míg a biztos szavazó pártválasztóknál az egy hónappal ezelőtt mért 12 százalék után 13 százalékon áll. Az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottsága a teljes lakosság körében nem változott a januárihoz képest (8 százalék), ugyanakkor a biztos szavazó pártválasztóknak a januári 10 százalékához képest február végén 13 százaléka támogatná. Az LMP-t – hasonlóan a januári eredményekhez – a teljes népesség 5 százaléka támogatja. Az ökopártot február végén a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka választaná a januári 6 százalékhoz képest.
  • Csökkent viszont a támogatottsága az Együttnek: a teljes népesség körében januárban 2 százalékon állt a párt, február végén 1 százalékon. A biztos szavazó pártválasztók körében a januári 3 százalékhoz képest a kutatás készítésekor 1 százalékot ért el. A Momentum támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban: a teljes népességnek továbbra is 1, míg a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka támogatja.

IDEA, Csökken a Fidesz előnye, erősödik az ellenzék

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% — 2 % 36% — 4 %
MSZP-P 8% — 1 % 13% + 2 %
DK 8% +/-0% 13% + 1 %
Együtt 1% — 1 % 1% — 2 %
LMP 5% +/-0% 8% + 2 %
Jobbik 14% +/-0% 19% + 2 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% +/-0% 0% +/-0%
Momentum 1% +/-0% 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
32% + 4 % 8% — 1 %

Adatfelvétel módja

CAWI – online kérdőíves interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2018. február 26-28.