2018. decemberi kutatási eredmények (2.) – IDEA

Egyelőre nem változtatott a pártpreferenciákon a túlóratörvény elfogadása, illetve a decemberi tüntetéssorozat – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • A közvélemény-kutatás adatai szerint a november végi 34 százalékhoz képest decemberben a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 35 százaléka szimpatizált, ez az arány a Jobbik esetében december közepén 7 százalék. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot egyaránt ugyanannyian támogatták, mint az előző hónapban: a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos, míg a Momentum 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. A további pártokat tekintve decemberre az LMP 2 százalékról 3 százalékra növelte a támogatottságát, míg a Párbeszéd a korábbi 1 százalékos támogatottságán javított valamelyest, és jelenleg a teljes népesség 2 százalékának támogatását tudja magáénak. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt szintén változatlan (3 százalék) támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya kis mértékben csökkent, az előző havi 34 százalék helyett a vizsgált időszakban a megkérdezett 32 százalékuk nyilatkozott így.
  • A Fidesz–KDNP-re a novemberi biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka után december elején 50 százaléka, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 12 százaléka után december elején 11 százalék szavazna. A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka, a Momentuméra 5, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára pedig a biztos szavazó pártválasztóknak 4 százaléka szavazna.

IDEA, A “rabszolgatörvény” ellenére sem szavaznának kevesebben a Fideszre

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% + 1 % 50% — 1 %
MSZP-P 9% + 1 % 13% + 1 %
DK 6% +/-0% 9% +/-0%
Mi Hazánk 1% +/-0% 1% — 1 %
LMP 3% + 1 % 4% + 1 %
Jobbik 7% — 1 % 11% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 3% +/-0% 4% +/-0%
Momentum 3% +/-0% 5% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
33% — 2 % 3% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI – online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2018. december 17-20.