2018. augusztusi kutatási eredmények – Publicus

Hatottak a belső harcok, kizárások, kilépések, lemondások az LMP-nél; az ökopárt ugyanis a parlamenti bejutási küszöb alá „küzdötte” magát. A Fidesz még az uborkaszezonból is hasznot húzott, a bizonytalanok tábora pedig tovább nőtt – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az LMP lecsúszott arra a szintre, ahol a DK már nyár eleje óta áll, noha a teljes népességen belül még valamivel jobban teljesít az LMP (3 százalék), mint a Demokratikus Koalíció (2 százalék). Érdekesség, hogy a biztos szavazó pártválasztóknál így mindkét parlamenti párt már csak egyetlen százalékponttal előzi meg a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot. A dobogós helyeken gyakorlatilag változatlan a képlet: a Fidesz némi erősödéssel most már 52 százalékon vezet, míg az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik veszített egy-egy százalékot (15, illetve 16). Az alsóházban – már ha az LMP-t nem értjük ide – sem történt jelentős változás. A Momentum Mozgalom jelentősebb akciók, utcai jelenlét híján beragadt a 2 százalékos körbe, minden egyéb, a felmérésben szereplő pártra pedig összesen 3 százalék voksolna a biztos szavazók közül. Így például a Jobbikból kiváltak által útjára indított, Toroczkai László által fémjelzett és most párttá alakult Mi Hazánk mozgalom sem mozgatta meg a szavazókat.
  • Részben az uborkaszezon, részben az ellenzék harcai miatt a bizonytalanok tábora egyre csak hízik. Ez a csoport júniusban 42, júliusban 47, augusztusban pedig már 49 százalékos volt. Jól jelzi az apátiát, hogy majdnem minden hetedik megkérdezett ember azt mondta, biztosan nem menne el szavazni, ha most lennének az országgyűlési választások.

Publicus, Az LMP és a DK egyaránt kívülről nézhetné a Parlamentet

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 25% +/-0% 52% + 3 %
MSZP-P 9% — 1 % 15% — 1 %
DK 2% +/-0% 4% +/-0%
Mi Hazánk 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 3% +/-0% 4% — 1 %
Jobbik 10% — 1 % 16% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 3% +/-0%
Momentum 1% +/-0% 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
49% + 2 % 4% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

998 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. augusztus 10-17.