2017. szeptemberi kutatási eredmények – Republikon

Fél évvel a 2018-as parlamenti választás előtt nemcsak hogy egyik párt sem veszélyezteti a Fidesz vezető helyét, de a Jobbik és az MSZP még veszített is népszerűségéből – derül ki a Republikon Intézet 24.hu számára készült szeptemberi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A jelenlegi állás szerint a Fidesz-KDNP-nek továbbra sincs semmi oka arra, hogy a jövő tavaszi parlamenti választás kimenetele miatt aggódjon. A Republikon Intézet felmérése szerint a kormánypárt 31 százalékon áll a teljes lakosság körében, a pártválasztók között pedig 53 százalékon, ez 1-1 százalékpontos javulás az augusztusi adatokhoz képest.
  • Az MSZP-nek azonban már van miért idegeskednie: a pártválasztóknál 3 százalékpontot vesztett, 14-ről 11 százalékra zuhant, ez pedig a párt legrosszabb eredménye, amióta a Republikon méri a politikai erők támogatottságát. A teljes népességen belül kisebb, 1 százalékpontos volt a visszaesés, abban a körben 7 százaléka van az MSZP-nek. Ezek a borzalmas adatok is közrejátszhattak abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. Nem lehet boldog a Jobbik sem, mert a teljes népességben megtartotta ugyan 9 százalékos eredményét, a pártválasztók között azonban szeptemberre 16-ról 15 százalékra csökkent a támogatottsága.
  • Bár az LMP miniszterelnök-jelöltjének, Szél Bernadettnek szavait, miszerint képesek letarolni az országot, egyelőre nem igazolják a számok, a párt biztosan jobb formában van, mint az MSZP. Ha augusztusban tartották volna a választást, az LMP a pártválasztók között mért 5 százalékos eredményével épphogy bejutott volna a parlamentbe, szeptemberben viszont 6 százalékra számíthattak volna. Ugyanekkora növekedés tapasztalható a teljes népességben is: ott 4 százalékon állnak a zöldek. Az LMP-vel továbbra is fej fej mellett halad a Demokratikus Koalíció, amelyik a szeptemberi adatok szerint szintén 6 százalékon áll a pártválasztók között, a teljes népességen belül pedig 4-en. Kicsit sikerült előremozdulnia a Párbeszédnek is, 1 százalékpontos emelkedéssel szeptemberben 2 százalékon állt a pártválasztók körében, a teljes népesség körében pedig – hasonló arányú növekedéssel – mérhetővé vált.
  • A Republikon mérései alapján nem tudott lendületet venni a Momentum, amely már hónapok óta 3 százalékon áll a pártválasztókat, és 2 százalékon a teljes népességet nézve. Ugyanígy egyhelyben toporog az Együtt stabil 2 százalékos, illetve 1 százalékos támogatottságával, valamint a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt, amelyet mindkét csoportban 1-1 százalékra mértek. Történt viszont elmozdulás a bizonytalanok számában: míg augusztusban a megkérdezettek 43 százaléka nem tudta, vagy nem akarta megmondani, kire szavazna, az őszi politikai szezon beindulásával szeptemberre ez a szám 40 százalékra csökkent.

Republikon, Ezért is mehetett Botka: egyre fogynak a belső harcoktól hangos MSZP hívei

 

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% + 1 % 53% + 1 %
MSZP 7% — 1 % 11% — 3 %
DK 4% + 1 % 6% + 1 %
Együtt 1% +/-0% 2% +/-0%
Párbeszéd 1% + 1 % 2% + 1 %
LMP 4% + 1 % 6% + 1 %
Jobbik 9% +/-0% 15% — 1 %
Liberálisok 1% +/-0% 1% +/-0%
MKKP 0% +/- 0 % 0% +/-0%
Momentum 2% +/- 0 % 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
40% —3 % 1% +/-0%

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2017. szeptember