2017. októberi kutatási eredmények – Iránytű

Már nyoma sincs a kormánypártok szeptemberben tapasztalt mélyrepülésének, amikor augusztushoz képest nyolcszázalékos csökkenést mértek a biztos pártválasztók körében – derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült felméréséből.

Összefoglaló

  • A Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérés alapján a teljes népesség körében is stabilan vezet a Fidesz, támogatottsága eléri a 34 százalékot. Az ellenzéki pártok közül több is kisebb mértékben erősödni tudott, a Jobbik például a szeptemberi 15 százalék után októberben 17-re, míg az LMP a korábbi ötszázalékos táborát hatszázalékosra növelte. Az Iránytű Intézet ugyanakkor még soha nem mérte ennyire alacsony támogatottságúnak az MSZP-t, a szocialisták ugyanis mindössze hatszázalékos – mintegy félmilliós – táborral bírnak. A Demokratikus Koalíció öt százalékon áll ebben a szegmensben, míg a Momentum három százalékon. Az Együtt, a Párbeszéd és az MKKP egy-egy százalékra számíthat. Tovább csökkent egyébként a szavazástól biztosan távol maradók aránya, tízről hat százalékra.
  • A pártot választani tudó biztos szavazók körében Fidesz–KDNP népszerűsége októberben hat százalékot nőtt, és jelenleg 49 százalékon áll. A kutatás szerint a múlt hónapban nem változott a Jobbik támogatottsága, így jelentősen leszakadva, 22 százalékos táborral követi a Fideszt. Botka László volt szocialista miniszterelnök-jelölt visszalépése nem tett jót az MSZP-nek, a biztos pártválasztóknak már csak a hét százaléka rokonszenvezik a párttal, szemben a szeptemberi 11 százalékkal. A DK és az LMP a bejutási küszöb felett áll, előbbi nyolcról hét százalékra változott, utóbbi hétről nyolc százalékra erősödött. A Momentum három, az Együtt és a Párbeszéd, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egy-egy százalékos támogatottsága elmarad az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöbtől.

Iránytű, Növelte támogatottságát októberben a Fidesz

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 6 % 49% + 6 %
MSZP 6% — 1 % 7% — 4 %
DK 5% +/-0% 7% — 1 %
Együtt 1% +/-0% 1% — 1 %
Párbeszéd 1% + 1 % 1% +/-0%
LMP 6% + 1 % 8% + 1 %
Jobbik 17% + 2 % 22% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% — 2 % 1% — 2 %
Momentum 3% + 2 % 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
26% — 9 % 1% + 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. október