2017. novemberi kutatási eredmények – Iránytű

Néhány hónappal a választás előtt meggyőző fölénnyel vezet a Fidesz és a KDNP, verseny sokkal inkább az ellenzéki oldalon van – derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes népességet tekintve az erősorrend hasonló, a verseny pedig a néhány százalékos szegmensben még inkább kiélezett. A kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz és a KDNP magabiztos fölénnyel vezeti a listát: ahogy októberben, novemberben is 34 százalékon álltak. A második helyen álló Jobbik is tartani tudta táborát, Vona Gábor pártját 17 százalék támogatta a teljes népességen belül. Utánuk jelentősen hátrébb, hat-hat százalékra mérték a szocialista pártot és a DK-t is, az LMP pedig hajszállal lemaradva ért el öt százalékot. Az Iránytű mérése alapján novemberre a bizonytalanok aránya 12-ről 13 százalékra nőtt, hat százalék pedig nem akart válaszolni a kérdésekre.
  • A felmérés szerint az úgynevezett biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok valamennyit még erősödni is tudtak, az októberi 49 után novemberben már 50 százalékon álltak. Bőven lemaradva ugyan, de a Jobbik stabilan tartotta magát a második helyen; a támogatottsági adatai nem változtak, így maradt 22 százalékos a tábora. Az igazi verseny csak ez után következik. A biztos pártválasztók között ugyanis az MSZP novemberre elveszítette harmadik helyét, ráadásul a velük állandó tárgyalásban, illetve vitában álló Demokratikus Koalícióval (DK) szemben maradtak alul. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis növelni tudta szavazóbázisát, és nyolc százalékon állt, míg a szocialisták megmaradtak hét százalékon. Ugyanezt a számot mérték egyébként az LMP-nek is. A kisebb pártok közül a Momentum „tűnt ki” a maga három százalékával, az Együtt, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya párt is csak egy-egy százalékon állt.

Iránytű, A DK és az LMP is beérte az MSZP-t

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% +/-0% 50% + 1 %
MSZP 6% +/-0% 7% +/-0%
DK 6% + 1 % 8% + 1 %
Együtt 1% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 5% — 1 % 7% — 1 %
Jobbik 17% +/-0% 22% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% — 1 % 0% — 1 %
Momentum 3% +/-0% 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
27% + 1 % 1% +/-0%

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. november