2017. márciusi kutatási eredmények – Nézőpont

A legvalószínűbb listás választási eredményt nézve a Fidesz-KDNP hét százalékpontos emelkedéssel 53, míg a Jobbik öt százalékpontos csökkenéssel 16 százalékos eredményre számíthatna. A baloldali szavazótábort a Momentum a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, márciusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP márciusban is magabiztosan vezette a pártversenyt, ezúttal a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami a februári 33 százalék után mindössze hibahatáron belüli elmozdulást jelent. Azonos bázison a Jobbikkal 11, az MSZP-vel 7, a DK-val és az LMP-vel 3-3, míg az Együttel, a Párbeszéddel és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal egyaránt 1 százalék szimpatizál. A Kétfarkú Kutya Párt mellett a Momentum Mozgalom is elérte az 1 százalékos mérhetőségi szintet.
  • A legvalószínűbb listás választási eredményt nézve a Fidesz-KDNP hét százalékpontos emelkedéssel 53, míg a Jobbik öt százalékpontos csökkenéssel 16 százalékos eredményre számíthatna. Ez alapján a kormánypártok jelenleg jobb listás eredményt érnének el 2014-hez viszonyítva, a Jobbik támogatottsága viszont öt százalékponttal elmarad a 2014-ben megszerzett – és az előző hónapban is mért – 21 százalékos belföldi listás eredménytől. Ennek háttere az, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsok aktivitása változatlanul magas, míg a Jobbik-tábor elbizonytalanodott februárhoz képest.
  • Az MSZP legvalószínűbb listás választási eredménye 11, a DK-é 6, míg ezen a bázison az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok tábora egyaránt 1 százalékos. Az egykori baloldali összefogás pártjaira így együttesen még mindig többen szavaznának, mint ahányan a Jobbikra (a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve 20 százalék). A baloldali szavazótábort viszont immár a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve. Az LMP tábora ezen a bázison 6 százalék.

Nézőpont, Stabil kormánypárti előny, széteső ellenzék

Nézőpont_március

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% — 1 % 53% + 7 %
MSZP 7% — 1 % 11% — 3 %
DK 3% — 1 % 6% — 1 %
Együtt 1% — 1 % 1% — 2 %
Párbeszéd 1% + 1 % 1% +/-0%
LMP 3% +/-0% 6% + 2 %
Jobbik 11% — 1 % 16% — 5 %
Liberálisok 1% +/-0% 1% — 1 %
MKKP 1% — 1 % 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
40% + 5 % 3% + 3 %

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2%

Adatfelvétel ideje

2017. március 3-26.