2017. májusi kutatási eredmények – Nézőpont

Év eleje óta stagnál a szocialisták támogatottsága, a pártot idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál. A kormánypártokkal pedig májusban is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, májusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Májusban a teljes felnőtt népesség 29 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, a kormánypártokkal így ezúttal is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve. A Jobbik szimpatizánsi tábora 10 százalékos, míg az MSZP-tábor a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki. A kisebb pártok közül a DK és az LMP 3-3 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt, valamint a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom tábora egyaránt 1 százalékos.
  • Érdemes kiemelni, hogy 2017 januárja óta, amikor az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltségét, a szocialisták támogatottsága stagnál. Botka László személye tehát nem segített az MSZP-n, a pártot idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál. Ez alapján, míg a kormánypártokkal nagyjából 2,4 millióan szimpatizálnak, a szocialistákkal mindössze 600 ezren, ami jóval elmarad a Botka által korábban megcélzott egymillió új támogatótól.
  • A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP ezúttal is hozná a 2014-es választáson elért eredményt, ezen a bázison a kormánypártok 44 százalékon állnak. Ezzel szemben a Jobbik a listás szavazatok 21, míg az MSZP a voksok 14 százalékát szerezné meg. A DK és az LMP egyaránt 5-5 százalékon áll, a baloldali szavazótábort viszont a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt tovább osztotta, májusban mindkét párt tábora 3 százalékos volt. A Liberálisok ezen a bázison 2 százalékon, míg az Együtt és a Párbeszéd mindössze 1-1 százalékon állnak.

Nézőpont, Nem segített Botka László az MSZP-n

Nézőpont_május

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% — 2 % 44% — 1 %
MSZP 7% +/-0% 14% +/-0%
DK 3% +/-0% 5% — 1 %
Együtt 1% +/-0% 1% — 1 %
Párbeszéd 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 3% +/-0% 5% — 1 %
Jobbik 10% — 1 % 21% + 1 % 
Liberálisok 1% +/-0% 2% +/-0%
MKKP 1% — 1 % 3% +/-0%
Momentum 1% +/-0% 3% + 2 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
43% + 4 %  1% +/-0%

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2017. május 4-23.