2017. júniusi kutatási eredmények – Iránytű

A kormánypártok tovább növelték az előző havi 31 százalékos táborukat, így júniusban 33 százalékos támogatottsággal stabilan vezetnek a teljes népesség körében. A Jobbik is erősödött valamelyest, támogatottságuk 16 százalék körül alakul, míg az MSZP 8 százalékon áll. A Demokratikus Koalíciónak négy-, az LMP-nek háromszázalékos a tábora – derült ki az Iránytű Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • Kevesebb mint egy évvel a választás előtt őrzi magabiztos előnyét a Fidesz–KDNP. A kormánypártok még tovább is növelték az előző havi 31 százalékos táborukat, így júniusban 33 százalékos támogatottsággal stabilan vezetnek a teljes népesség körében. A Jobbik is erősödött valamelyest, támogatottságuk a teljes népesség körében 16 százalék körül alakul, míg a szocialisták nyolc százalékon állnak. A Demokratikus Koalíciónak négy-, az LMP-nek háromszázalékos a tábora, a kisebb pártokat (Együtt, Párbeszéd, Moma, Liberálisok) pedig egy százalék alatt mérte az Iránytű Intézet. A Momentum Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) továbbra is két-két százalékos tábora van.
  • A Magyar Nemzet számára készült kutatás szerint a választás közeledését jelzi, hogy már második hónapja nő a szavazási kedv: áprilisban még 29 százalék volt a bizonytalanok, illetve a biztosan nem szavazók aránya, június közepére viszont ez 23 százalékra csökkent.
  • A felmérés szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet 47 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 24 százaléka, míg az MSZP-re 11 százalék, a DK-ra 6 százalék. Az LMP ebben a kategóriában 5 százalékon áll, az Együtt pedig 1 százalékon. A Momentum és az MKKP támogatottsága ebben a körben is megegyezik, mindkét pártnak 3 százalékot mértek.

Iránytű, Továbbra is stabilan vezetnek a kormánypártokteljes_felnott_nepesseg-01 (002)

 

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 33% + 2 % 49% — 2 %
MSZP 8% + 1 % 11% — 1 %
DK 4% + 1 % 6% + 1 %
Együtt 0% — 1 % 1% +/-0%
Párbeszéd 0% — 1 % 0% — 1 %
LMP 3% — 1 % 5% — 1 %
Jobbik 16% + 2 % 21% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% +/-0% 3% + 1 %
Momentum 2% +/-0% 3% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
32% — 3 % 1% + 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. június 12-17.