2017. júliusi kutatási eredmények – Tárki

A Fidesz-KDNP erősödése és néhány baloldali ellenzéki párt gyengülése jellemezte az elmúlt negyedévet – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A TÁRKI legutóbbi, áprilisi kutatása óta a korábbi alig mozduló, változatlansággal jellemezhető trend után egy kisebb elmozdulást látunk, elsősorban a kormánypártok erősödése és egyes baloldali pártok gyengülése kapcsán. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 33 százalék után 35 százalékra, a pártválasztók körében pedig 51 százalékról 55 százalékra nőtt, azaz a korábbinál is szilárdabb az előnye.
  • A második helyen álló Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül nem változott, mindkét hónapban 11 százalék volt, míg a pártválasztók körében szintén változatlanul 17 százalékon áll. Az MSZP a teljes népesség körében az áprilisi 10 százalékról júliusra 7 százalékra, a pártválasztók körében pedig 15 százalékról 11 százalékra csökkent.
  • A többi ellenzéki párt közül a Demokratikus Koalíció esetében látható a legnagyobb elmozdulás: a teljes népesség körében az áprilisi 5 százalékról júliusra 3 százalékra csökkent, a pártválasztók körében pedig 8 százalékról 5 százalékra. Az LMP a teljes népességen belül 3 százalék után jelenleg 2 százalékon áll, a pártválasztók körében 4 százalék után 3 százalékon. Az Együtt mindkét hónapban 1 százalékon állt a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot a teljes népességben belül, a pártválasztók között viszont már igen. Új pártként másodszorra mértük a Momentumot, amelynek szavazótábora a teljes népességen belül 1 százalékról 2 százalékra, a pártválasztók körében pedig 2 százalékról 3 százalékra változott.
  • Az elmúlt negyedévben a pártot nem választók aránya nem változott: áprilisban és júliusban is egyaránt a választók bő harmada, 35 illetve 36 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját.

Tárki, Kormánypárti erősödés az elmúlt negyedévben

Tárki_július

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% + 2 % 55% + 4 %
MSZP 7% — 3 % 11% — 4 %
DK 3% — 2 % 5% — 3 %
Együtt 1% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 1% + 1 %
LMP 2% — 1 % 3% — 1 %
Jobbik 11% +/-0% 17% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% +/-0% 0% +/-0%
Momentum 2% + 1 % 3% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
39% + 3 % 4% + 2 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1017 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2 %

Adatfelvétel ideje

2017. július 14-23.