2017. júliusi kutatási eredmények – Iránytű

Nyolc hónappal a választás előtt szinte teljesen megcsontosodtak a pártok közti erőviszonyok. A Momentum fővárosi párt, a DK és az LMP a parlamenti küszöb környékén áll – derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült felméréséből.

Összefoglaló

  • A kutatás szerint a Fidesz a júniusi adatokhoz hasonlóan továbbra is magabiztosan vezet, a teljes népesség körében 33-ról 34 százalékra növelte támogatottságát. A Jobbik tábora változatlanul 16 százalékos, míg a szocialisták egyszázalékos csökkenés után hét százalékon állnak. A DK-val, az LMP-vel és a Momentummal a teljes népesség három százaléka szimpatizál, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Moma, Liberálisok) legfeljebb az egy százalékot közelítették meg.
  • A pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet: az előző havi 47 százalékos támogatottságukat 48 százalékra növelték. A Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 23 százaléka, az MSZP tábora 11 százalékos, a Demokratikus Koalícióé és az LMP-é 5, a Momentumé 4 százalékos. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) 3 százalék támogatná, az Együtt és a Párbeszéd 1-1 százalékot kapna.
  • A legszűkebb metszetben, a biztos szavazók körében 50 százalékon állnak a kormánypártok, 22 százalékon a Jobbik. A Fidesz–KDNP szavazói továbbra is kimagasló aktivitási rátával rendelkeznek. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 11, a DK 5 százalékát tudhatja maga mögött. Az LMP-re 4 százalék, a Momentumra és az MKKP-ra 3-3 százalék, az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1-1 százalék voksolna. Az elmúlt fél év adatai azt mutatják, hogy a pártok támogatottsága nem változott lényegesen. A Fidesznél ez februárban is 50 százalékos volt, a Jobbiknál 21 százalékos, az MSZP-nél pedig júliushoz hasonlóan 11 százalékos.

Iránytű, Befagyott politikai erőviszonyok

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 1 % 50% + 1 %
MSZP 7% — 1 % 11% +/-0%
DK 3% — 1 % 5% — 1 %
Együtt 0% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 1% + 1 % 1% + 1 %
LMP 3% +/-0% 4% — 1 %
Jobbik 16% +/-0% 22% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% +/-0% 3% +/-0%
Momentum 3% + 1 % 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
31% — 1 % 0% — 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. július 22-25.