2017. februári kutatási eredmények – Republikon

A Fidesz-KDNP növelni tudta a fölényét, mivel míg az MSZP és a Jobbik támogatottsága nem változott az előző hónaphoz képest, addig a Fidesz támogatóinak aránya 2 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, februári pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az LMP, a DK, az MLP és a Párbeszéd 1-1 százalékkal tudta növelni a szavazóbázisát, így a DK 4, az LMP 3, az MLP és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékon áll a Republikon Intézet szerint. Összességében a kormánypárt növelni tudta a fölényét, mivel míg az MSZP és a Jobbik támogatottsága nem változott az előző hónaphoz képest, a Fidesz támogatóinak aránya 2 százalékponttal nőtt. A teljes népesség körében a kormánypárt 30, az MSZP és a Jobbik 9 százalékon áll. Csökkent előző hónaphoz képest a bizonytalanok aránya, ebben a hónapban az összes szavazókorú állampolgár 61 százaléka tudott megnevezni olyan pártot, amire szavazna egy most vasárnap megtartott választáson.
  • A pártválasztókat vizsgálva a hónap vesztese egyértelműen a Jobbik. Már a Republikon Intézet januári felméréséből is látszott, hogy a párt stratégiája a szavazótábor kiszélesítése helyett eddig inkább a támogatók elvesztéséhez vezetett: a Jobbik decemberről januárra 2 százalékpontot csökkent a pártválasztók körében, 5 ponttal csökkent azon válaszadók aránya, akik a következő választások után egy Jobbik vezette kormánynak örülnének leginkább, Vona Gábor pártelnök népszerűsége pedig jóval elmarad a másik két jelenleg ismert miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor és Botka László népszerűségétől. A párt múlt havi 2 százalékpontos csökkenése után, februárra újabb 3 százalékpontot esett a párt támogatottsága, így ebben a hónapban a pártválasztók csupán 14 százaléka szavazna a Jobbikra, ami a legrosszabb eredmény a Republikon Intézet rendszeres kutatásainak kezdete óta.
  • A párt csökkenésének további eredménye, hogy a pártválasztók körében 2016 júniusa óta először, a kormánypárt után (51 százalék) az MSZP a második legnépszerűbb párt (15 százalék). Az elmúlt hónap egyik legnagyobb nyertese ugyanakkor az LMP, amely az előző hónaphoz képest 3 százalékponttal növelte a szavazóbázisát, így jelenleg 6 százalékon áll a pártválasztók körében. Az LMP mellett a DK is növelni tudta a népszerűségét: Gyurcsány Ferenc pártját a zöldpárthoz hasonlóan pártválasztók 6 százaléka támogatja. Az Együttre, illetve egyéb pártokra – amelyek magukban foglalhatják a kutatásban külön nem szereplő Momentum Mozgalmat – az előző hónaphoz hasonlóan 3-3 százalék szavazna egy most vasárnap megrendezett választáson.

Republikon, A közhangulat 2017 februárjában

Republikon_február02

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% + 2 % 52% +/-0%
MSZP 9% +/-0% 15% — 1 %
DK 4% + 1 % 5% +/-0%
Együtt 2% +/-0% 3% +/-0%
Párbeszéd 1% + 1 % 1% +/-0%
LMP 3% + 1 % 6% + 3 %
Jobbik 9% +/-0% 14% — 2 %
Liberálisok 1% + 1 % 1% +/-0%
MKKP 0% +/-0% 0% +/-0%
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 41% — 6 % 3% +/-0%

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2017. február 11-22.