2017. februári kutatási eredmények – Publicus

A Fidesz-KDNP 23 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. Az MSZP a második legerősebb párt 13 százalékkal, míg a Jobbik 10 százalékon áll – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, februári pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Publicus Intézet februári mérése szerint a Fidesz szavazóinak száma tavaly év végén csökkent, majd a múlt hónapban megtorpant, ám erre a hónapra ismét két százalékpontot csökkent, így maradt 23 százalék. Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, és ez erre a hónapra sem változott, így 13 százalék. A pártnak szavazói továbbra is meglehetősen aktívak a Publicus szerint. A párt ebben a ciklusban második hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból. A Jobbik támogatóinak száma szintén a múlt hónapban egy százalékpontal csökkent, amiről mostanra sem tudott növekedni, és továbbra is 10 százalék. Ezzel a párt továbbra is a mélypontján található. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.
  • A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP egy százalékpontot növekedve 4 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem elérte el az, csakúgy mint a Párbeszéd és a MLP sem. A múlt hónapi megtorpanás után újra 1 százalékon mérhető a Kétfarkú Kutya Párt, amely már 2016 októbere óta mérhető szereplője a politikai életnek. A Momentum Egyesületet – ami bár nem párt, így nem választható – most először 1 százaléknyi válaszadó említette – írta kutatásában a Publicus Intézet.

Publicus, Pártok támogatottsága: csökkenő Fidesz

Publicus_február

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 23% — 2 % 49% — 1 %
MSZP 13% +/-0% 20% + 1 %
DK 3% — 1 % 5% — 1 %
Együtt 0% — 1 % 1% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 4% + 1 % 5% + 1 %
Jobbik 10% +/-0% 15% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% + 1 % 1% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
46% + 2 % 4% + 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1050 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2017. február 9-14.