2017. februári kutatási eredmények – Iránytű

Magasan vezet a Fidesz–KDNP mind a teljes népességen belül, mind pedig a biztos szavazók között. A biztos szavazók között a Fidesz és a KDNP 50 százalékos tábort tudhat magáénak, míg a második helyen álló Jobbik még ennek a felét sem éri el, 21 százalékon áll – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, februári pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Magasan vezet a Fidesz–KDNP mind a teljes népességen belül, mind pedig a biztos szavazók között. A felmérés adatai szerint a teljes népességen belül a Fidesz és a KDNP 29 százalékon áll, a második hely a Jobbiké 13 százalékkal, míg az MSZP jóval mögöttük van hét százalékkal. Az LMP-t és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót (DK) négy-négy százalékon mérte az Iránytű Intézet, s a Momentum Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is kimutattak 1-2 százalékot.
  • A sorrend ugyanez a biztos szavazók között is, de ebben a szegmensben a kormánypártok fölénye még nagyobb. A Fidesz és a KDNP 50 százalékos tábort tudhat magáénak, míg a második helyen álló Jobbik még ennek a felét sem éri el, 21 százalékon áll. A biztos szavazókat tekintve is jelentős a lemaradása az MSZP-nek, a felmérés szerint a szocialista párt szimpatizánsai 11 százalékot tesznek ki. A kutatás szerint több párt is átlépné az ötszázalékos parlamenti küszöböt, hiszen mind az LMP, mind a DK elért hat százalékot.A kisebb formációk, úgy mint az Együtt, a Párbeszéd vagy a kétfarkú kutya párt meg sem közelíti azt az arányt, hogy az Országgyűlésbe jusson, 1-2 vagy 3 százalékon állnak.

Iránytű, Magasan vezet a Fidesz-KDNP

Iránytű_február

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% + 2 % 50% + 4 %
MSZP 7% +/-0% 11% — 2 %
DK 4% +/-0% 6% — 1 %
Együtt 1% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 4% + 1 % 6% + 1 %
Jobbik 13% — 2 % 21% — 4 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% + 1 % 3% + 3 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
41% — 2 % 2% — 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2017. február 12-19.