2017. decemberi kutatási eredmények – Publicus

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, azonban ebben a hónapban egy pontot csökkent, így újra 26 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos. Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban egy százalékpontot csökkent, ám ebben a hónapban nem változott, így továbbra is 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 15 százalék. A párt szavazóinak meglehetősen magas. A Jobbik támogatottsága az elmúlt hónap változatlansága után most egy százalékpontot csökkent, így már 9 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 14 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.
  • Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

Publicus, Pártok támogatottsága és politikusok népszerűsége, 2017 december

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 26% — 1 % 48%  — 2 %
MSZP 9% +/-0% 15% + 1 %
DK 4% +/-0% 6% + 1 %
Együtt 1% — 1 % 2% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 5% +/-0% 7% +/-0%
Jobbik 9% — 1 % 14%  — 3 %
Liberálisok 0% +/-0% 0%  +/-0%
MKKP 1% +/-0% 2%  +/-0%
Momentum 1% +/-0% 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
44% + 2 % 4% + 3 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1005 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2017. december 8-13.