2017. decemberi kutatási eredmények – Iránytű

Magabiztos előnnyel fordul a választás előtti hónapokra a Fidesz–KDNP, a baloldali pártok viszont még mindig egymással versengenek – derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes népesség körében nincs eltérés az arányokban, a pártok támogatottsága lényegében stagnál, az elmozdulások egészen minimálisak. A kormánypártok egy százalékkal növelték a támogatottságukat, így 35 százalékon állnak, fölényük ezzel jelentős a második helyezett Jobbik mögött. Vona Gábor pártja még egy százalékot rontott is, így 16 százalékra mérték őket. Az MSZP viszont a teljes lakosság körében nem tudott előrelépni a novemberi 6 százalékról, igaz, rontani sem. A DK-t 5 százalékra mérték, akárcsak az LMP-t. A Momentum 3 százalékra számíthat, az MKKP, az Együtt és a Párbeszéd pedig legfeljebb egyre. Az Iránytű szerint decemberben éppen úgy a lakosság 13 százaléka volt bizonytalan, mint novemberben.
  • Az úgynevezett biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok továbbra is a választók 50 százalékának támogatását élvezik. A Fidesz–KDNP mögött a Jobbik 21 százalékon áll, a szeptember óta mélyrepülésben lévő szocialistákra viszont, ha minimálisan is, de jó hatással volt, hogy beálltak a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely mögé: a novemberi 7 százalékos támogatottságukat nyolcszázalékosra tornázták fel. Ezzel egy-egy százalékkal előzik meg az önálló listában gondolkodó Demokratikus Koalíciót (DK), illetve az LMP-t. Az egy százalékra mért Párbeszédnél viszont a kampányát éppen a hétvégén megkezdő Momentum, sőt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is jobban áll: előbbi három, utóbbi pedig két százalékon.

Iránytű, Egymással versenyez az MSZP, a DK és az LMP

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% + 1 % 50% +/-0%
MSZP 6% +/-0% 8% + 1 %
DK 5% — 1 % 7% — 1 %
Együtt 1% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 5% +/-0% 7% +/-0%
Jobbik 16% — 1 % 21% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% + 1 % 2% + 1 %
Momentum 3% +/-0% 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
27% +/-0% 0% +/-0%

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. december