2017. decemberi kutatási eredmények – IDEA

A változások mértéke nem túl jelentős, de továbbra is stabil a Fidesz-KDNP előnye, a Jobbik támogatóinak aránya picit emelkedett, a DK a biztos pártválasztók körében előzi az MSZP-t, a Momentum pedig 2 százalékot hozott – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • Az IDEA Intézet decemberi kutatásának eredményei szerint a tavalyi év utolsó hónapjában csökkent – de nem jelentősen – a Fidesz-KDNP támogatottsága. A teljes lakosság körében decemberben – hasonlóan a novemberihez – 33 százalékon állt a támogatottságuk, ugyanakkor a biztos szavazó pártválasztók novemberi 42 százaléka után decemberben 38 százaléka támogatta a kormányzó pártokat. A novemberihez képest emelkedett a Jobbik támogatóinak aránya: decemberben a teljes lakosság 13 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogatta a novemberi 11, illetve 15 százalékhoz képest.
  • Hangsúlyozni kell, hogy jelen változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy inkább befagyott pártpreferenciákról kell beszélnünk, mintsem érdemi változásokról. Mindez igaz az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottságára is. Utóbbi a biztos szavazó pártválasztók körében előzi, de szinte ugyanazzal az aránnyal (13 százalék) áll, mint az MSZP (12 százalék), a két baloldali pártot egyaránt a teljes népesség 8 százaléka támogatja.
  • Az LMP-t decemberben ismét a teljes népesség 5 százaléka támogatja, a biztos szavazó pártválasztók esetében a novemberi 7 százalékhoz képest 6 százalékon áll. Az adatfelvétel idején már ismét különállt az Együtt és Párbeszéd: előbbit a teljes népesség 2 százaléka, utóbbit 1 százaléka támogatta, míg a biztos szavazó pártválasztók 3, illetve 2 százaléka. A Momentumot decemberben a novemberi 1 százalékhoz képest 3 százaléka támogatta a teljes népességet illetően, a biztos szavazó pártválasztók tekintetében decemberben pedig 3 százalékon állt. A pártot nem választók aránya 23 százalék.

IDEA, Csökkent a kormánypártok előnye

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 33% +/-0% 38% — 4 %
MSZP 8% + 2 % 12% + 2 %
DK 8% + 1 % 13% + 2 %
Együtt 2% +/-0% 3% +/-0%
Párbeszéd 1% +/-0% 2% +/-0%
LMP 5% +/-0% 6% — 1 %
Jobbik 13% + 2 % 17% + 2 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% +/-0% 0% +/-0%
Momentum 2% + 1 % 3% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
28% — 6 % 6% — 2 %

Adatfelvétel módja

CAWI – online kérdőíves interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. december 18-21.