2017. augusztusi kutatási eredmények – Republikon

A pártválasztók több mint fele a Fideszre szavazna, ebben körben ráadásul tovább csökkent a Jobbik és az MSZP támogatottsága – derül ki a Republikon Intézet 24.hu számára készült augusztusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A jelek szerint a nyári uborkaszezon sem ártott a Fidesz-KDNP népszerűségének, épp ellenkezőleg: a teljes népességen belül ugyan maradt 30 százalékon a kormánypárt, de a pártválasztók között júliushoz képest 1 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett a támogatottsága a Republikon adatai szerint. Érdemi növekedésről a Fidesz esetében nem beszélhetünk, de a Jobbik és az MSZP ennyinek is örülne, a két ellenzéki párt ugyanis folyamatosan veszít a támogatóiból. A Jobbiknak a teljes népességben az egy hónappal ezelőtti 10 után most 9 százalékot mért az intézet. Nem jobb a helyzete a pártválasztók körében sem, ott 2 százalékpontos esést könyvelhetett el a Jobbik, így 16 százalékon áll. Igaz, ezzel is megelőzi a szocialistákat – mert bár a baloldali-liberális ellenzék összességében jóval erősebb, mint a Jobbik, megosztottabb, mint valaha, így egyedül egyik párt sem tud odaérni a második helyre. Az MSZP támogatottsága 8 százalékon stagnál a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között a júliusban mért 15-ről 14 százalékra süllyedt az elmúlt hónapban.
  • A Demokratikus Koalíció és az LMP a Republikon méréseiben fej fej mellett halad: a teljes népességben 3-3 százalékon állnak, ám ha most lennének a választások, mindkét párt bejutna a parlamentbe, köszönhetően a pártválasztók között mért 5 százalékos eredménynek. Nem úgy a Momentum, amely az összes megkérdezett között 2, a pártot választók között 3 százalékon áll. Az utóbbiak körében az Együtt 2, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd 1-1 százalék szavazatára számíthat, a teljes népesség körében viszont a Párbeszéd támogatottsága mérhetetlenül alacsony, és az Együtt, illetve az MLP is mindössze 1-1 százalékon áll.

Republikon, A Fidesz szavazói már a jobbikosoktól is jobbra állnak

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% +/-0% 52% + 1 %
MSZP 8% +/-0% 14% — 1 %
DK 3% +/-0% 5% + 1 %
Együtt 1% +/-0% 2% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 1% +/-0%
LMP 3% +/-0% 5% + 1 %
Jobbik 9% — 1 % 16% — 1 %
Liberálisok 1% +/-0% 1% +/-0%
MKKP 0% +/- 0 % 0% +/-0%
Momentum 2% +/- 0 % 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
43% + 1 % 1% +/-0%

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2017. augusztus 3-15.