2017. áprilisi kutatási eredmények – Tárki

Ha volt is hatása az elmúlt hetek utcai demonstrációinak, az nem befolyásolta a pártpreferenciákat, hiszen az elmúlt negyedévben lényegében változatlan a pártok népszerűsége – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A TÁRKI legutóbbi, januári mérése óta alig találunk statisztikailag mérhető elmozdulást a pártok támogatottságában áprilisra, és így volt ez az azt megelőző negyedévben is. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP az elmúlt fél évben 33 százalékon állt, azaz 2016 októberében, idén januárban és áprilisban is minden harmadik magyar választó számára a kormánypártok a legszimpatikusabbak, míg a pártválasztók körében a januári 52 százalékot követően áprilisban 51 százalékot ért el és továbbra is szilárdan vezet kihívói előtt.
  • A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül januárban 13 százalék, áprilisban pedig 11 százalék volt, míg a pártválasztók körében 20 százalékról 17 százalékra csökkent. Az MSZP a teljes népesség körében januárban 9 százalékon, áprilisban 10 százalékon állt, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 15 százalékot ért el. A Jobbik népszerűségének minimális csökkenése és az MSZP táborának változatlansága összességében közelebb hozta egymáshoz a két pártot.
  • A többi ellenzéki párt támogatottsága is változatlan statisztikai értelemben: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció januárban 4, áprilisban 5 százalékon, az LMP mindkét hónapban 3, az Együtt pedig 1 százalékon állt, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot. A pártválasztók körében a DK januárban 6, áprilisban 8 százalékot ért el, az LMP mindkét hónapban 4 százalékot, az Együtt januárban 2 százalékot, áprilisban 1 százalékot, a PM pedig a januári szűk 1 százalék után áprilisra már nem éri el az 1 százalékos népszerűséget. Új pártként először mértük a Momentumot, amely a teljes népességen belül 1 százalékkal, a pártválasztók körében pedig 2 százalékkal debütált.
  • Az elmúlt negyedévben még a pártot nem választók aránya sem változott: januárban és áprilisban is egyaránt a választók bő harmada, 35-36 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját.

Tárki, Változatlan erőviszonyok

Tárki_április

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 33% +/-0% 51% — 1 %
MSZP 10% + 1 % 15% +/-0%
DK 5% + 1 % 8% + 2 %
Együtt 1% +/-0% 1% — 1 %
Párbeszéd 0% +/-0% 0% — 1 %
LMP 3% +/-0% 4% +/-0%
Jobbik 11% — 2 % 17% — 3 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% +/-0% 0% +/-0%
Momentum 1% + 1 % 2% + 2 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
36% — 1 % 2% + 2 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1002 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2 %

Adatfelvétel ideje

2017. április 13-26.