2017. áprilisi kutatási eredmények – Publicus

Nem változtak érdemben az erőviszonyok áprilisban sem, a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 24 százalék, az MSZP és Jobbik tábora 14, illetve 11 százalék ugyanezen a bázison – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Publicus Intézet áprilisi kutatása alapján a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 24 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora 14 és 11 százalék. A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, viszont a párt szavazóinak aktivitása emelkedett, és ebben a hónapban ők a legaktívabbak. Az MSZP támogatottsága tavaly év vége óta lassan, de folyamatosan növekszik, a párt erre a hónapra stabilizálta a megszerzett táborát, ami most változatlanul 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A Jobbik támogatása a múlt hónaphoz képest nem változott, és 11 százalék. A párt támogatottsága már majd’ egy éve beszorult a 10-11 százalékos sávba. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.
  • A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll. A DK viszont egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy, mint a Párbeszéd, az MLP, és a Kétfarkú Kutya Párt sem. Viszont egy százalékpontot növekedve, 2 százalékon áll a Momentum Egyesületet is – amely bár nem párt, így nem választható – mégis, válaszadóink említették.
  • Momentum Mozgalom az elmúlt hónapokban érdemi támogatói tábort csak Budapesten tudott szerezni, ahol „kannibalizálta” a kis pártok (Együtt, PM, LMP) szavazóit, de a Fidesz, az MSZP, és a Jobbik táborát sem érintette meg, és a bizonytalanokból sem tudott új szavazókat bevonzani. Tehát a szervezet, megjelenésével nem hozott új szavazókat az ellenzéki táborba, és csak Budapesten volt átrendező hatása, vidéken a szervezetnek nincs kimutatható tábora. Eközben a bizonytalanok aránya két százalékpontot növekedve 41 százalék – áll a Publicus áprilisi kutatásában.

Publicus, Pártok támogatottsága és politikusok népszerűsége, 2017 április

Publicus_április

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 24% — 1 % 50% +/-0%
MSZP 14% +/-0% 21% +/-0%
DK 3% — 1 % 4% +/-0%
Együtt 0% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 3% +/-0% 4% +/-0%
Jobbik 11% +/-0% 17% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 0% — 1 % 1% +/-0%
Momentum 2% + 2 % 2% + 2 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
43% + 1 % 0% — 3 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1021 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2017. április 10-16.