2017. áprilisi kutatási eredmények – Iránytű

A biztos szavazó pártválasztók körében az Iránytű Intézet áprilisi közvélemény-kutatási adatai szerint 49 százalékon állnak a kormánypártok, 20 százalékon a Jobbik, ami azt jelenti, hogy némileg csökkent a párt támogatottsága. A Momentum Mozgalom pedig ugyan bejelentette a választáson történő indulását, azonban egyelőre nem jutna be a parlamentbe a frissen megalakult ellenzéki erő – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A biztos szavazó pártválasztók körében az Iránytű Intézet áprilisi közvélemény-kutatási adatai szerint 49 százalékon állnak a kormánypártok, 20 százalékon a Jobbik, ami azt jelenti, hogy némileg csökkent a legerősebb ellenzéki párt támogatottsága. Ugyanakkor az MSZP erősödött: a szocialista párt a biztos szavazó pártválasztók 12, a DK a 7 százalékukat tudhatja maga mögött. Az LMP-re a Momentumhoz hasonlóan a biztos választók 4 százaléka szavazna, míg az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1 százaléka voksolna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékon áll.
  • Szintén a Fidesz–KDNP támogatottsága a legmagasabb a teljes népesség körében, összesen 29 százalék, a Jobbik ebben a körben 14 százalékot ér el. Az MSZP 8, a DK 4 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Modern Magyarország Mozgalom, Liberálisok) az 1 százalékot sem közelítik meg; az LMP 3 százalékon van. Nem mellékes, hogy a friss adatok alapján a Jobbiknak jelenleg egymagában éppen akkora a támogatottsága, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjainak. Figyelemre méltó, hogy nőtt a bizonytalan szavazók aránya, ami most 18 százalék, és a választ megtagadók aránya is nyolc százalékra emelkedett, azaz csaknem annyi választó szimpátiája nem ismert, amennyi a kormánypártok támogatottsága. Továbbá 11 százalékra nőtt a „biztosan nem szavazók” aránya.
  • Az Iránytű lapunknak készült kutatása megjegyzi, hogy az előző hónaphoz képest jelentős átrendeződést nem tapasztaltak. Megemlítendő a bizonytalanok, nem szavazók, illetve a válaszmegtagadók arányának csekély növekedése, ám – mint írták – ezek aránya így is elmarad a megszokottól. Ugyanakkor hozzátették, hogy az Együtt a kutatócég méréseinek kezdete óta, vagyis 2012 óta nem szerepelt annyira gyengén, mint most, igaz az ellenzéki párt azóta számos átalakuláson ment keresztül.

Iránytű, Parlamenti küszöb alatt a Momentum

Iránytű_április

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% — 2 % 49% + 2 %
MSZP 8% + 1 % 12% + 2 %
DK 4% + 1 % 7% + 2 %
Együtt 1% +/-0% 1% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 0% — 1 %
LMP 3% +/-0% 4% +/-0%
Jobbik 14% — 2 % 20% — 3 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 2% +/-0% 3% +/-0%
Momentum 2% + 2 % 4% — 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
37% +/-0% 0% — 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2017. április 19-26.