2016. októberi kutatási eredmények – Republikon

Az érvénytelen népszavazás nem eredményezte a kormánypárt gyengülését, sőt, a Fidesz támogatottsága az előző hónaphoz hasonlóan, ebben a hónapban is enyhe növekedést mutat – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Republikon Intézet októberi felmérésének eredményéből kiderül, hogy a legtöbb párt megőrizte szeptemberi támogatottságát. Az érvénytelen népszavazás pedig nem eredményezte a kormánypárt gyengülését, sőt, a Fidesz támogatottsága az előző hónaphoz hasonlóan, ebben a hónapban is enyhe növekedést mutat. A Jobbik kismértékben ugyan, de szintén növelni tudta támogatottságát.
  • A teljes népesség körében a Fidesz 31, a Jobbik 11 az MSZP 9 százalékon áll. A válaszadók 3-3 százaléka a DK-t és az LMP-t, 1 százalékuk pedig az Együttet támogatná egy most vasárnapi választáson.
  • A pártválasztók körében a kormánypárt és a Jobbik támogatottsága enyhe emelkedést, míg az MSZP támogatottsága enyhe csökkenést mutat. A Fidesz 51 százalékon, a Jobbik 19, az MSZP 16 százalékon áll. A többi ellenzék párt támogatottsága nem változott érdemben az utóbbi hónapban – az LMP-t és a DK-t 5, az Együttet, az MLP-t és a PM-et a pártválasztók 1 százaléka támogatná egy most megrendezett választáson.
  • A Fidesz támogatottságának emelkedését jelzi az is, hogy a pártválasztók csoportjában az előző hónaphoz képest nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik a következő választás után is szívesen látnák a jelenleg kormányzó pártot az ország élén. A pártválasztók 25 százaléka egy baloldali és liberális pártokból álló kormánykoalíciónak örülne leginkább, 17 százalékuk a Jobbikot látná a kormányrúdnál.

Republikon, A politikai közhangulat 2016 októberében

Republikon_október

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% + 1 % 52% + 1 %
MSZP 9% +/-0% 17% — 1 %
DK 3% +/-0% 4% +/-0%
Együtt 1% +/-0% 1% — 1 %
PM 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 3% +/-0% 5% + 1 %
Jobbik 11% + 1 % 19% +/-0%
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 42% — 2 % 2% +/-0%

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2016. október 16-26.