2016. októberi kutatási eredmények – Iránytű

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP továbbra is 46 százalékos támogatottságnak örvend, míg a Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 25 százaléka. Az MSZP 13, a DK 7 százalékon áll ezen a bázison – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül 27 százalékra csökkent, a többi párt támogatottsága lényegében nem változott. A Jobbik idei méréseik sorában stabilan 14-15 százalékos szinten áll. A korábbi baloldali összefogás erői összeadva pedig csak megközelítik az Iránytű Intézet adatai alapján a Jobbik támogatottságát.
  • Az MSZP lassú növekedése az elmúlt hónapok során megtorpanni látszik, a DK a nyári hónapok során szintén erősített, de a népszavazási kampány ennek a pártnak is megtörte a növekedését. Az LMP az elmúlt évek során tapasztalt átlagához képest továbbra is gyengébben teljesít az Intézet szerint, ám az elmúlt negyedévben stagnált; az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért viszont alig mérhető.
  • A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP továbbra is 46 százalékos támogatottságnak örvend, míg a Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 25 százaléka. Az MSZP 13, a DK 7 százalékon áll. Az LMP-t támogatná a pártválasztók 5, az Együttet, a PM-et, az MKKP-t, illetve más pártokat körülbelül egy-két százaléka. Érdemi, hibahatáron kívüli változás nem tapasztalható augusztus és október összevetésében, azonban az Együtt 1 százalékos eredménye negatív rekord az Iránytű Intézet méréseinek történetében.

Iránytű_október

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 27% — 2 % 46% +/– 0 %
MSZP 7% — 1 % 13% + 1 %
DK 4% — 1 % 7% +/– 0 %
Együtt 1% +/– 0 % 1% — 1 %
PM 0% +/– 0 % 0% +/– 0 %
LMP 3% +/– 0 % 5% +/– 0 %
Jobbik 15% +/– 0 % 25% +/– 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 43% + 4 % 3% +/– 0 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2016. október 12-21.