2016. novemberi kutatási eredmények – ZRI-Závecz

Mind a teljes lakosság, mind a biztos pártválasztók körében továbbra is magabiztos a kormánypártok előnye, ráadásul a megkérdezettek legnagyobb része a két év múlva esedékes választáson is arra a pártra szavazna, amelyet most is megnevezett – derül ki a ZRI Závecz Research legfrissebb, novemberi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Kis változások történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában, 1 százalékpontnál nagyobb mozgások nem voltak. A Fidesz októberben a választókorú népesség 28, most 27 százalékát tudta megszerezni. Előnye tetemes, hiszen a követő Jobbik negyedik hónapja 13 százalékos párt. Az MSZP támogatottsága ismét egy kicsit, 1 százalékponttal nőtt, így 11 százalékon áll. A DK a múlt hónapban 6, most 5 százalékot kapott. Az LMP és az Együtt adatai nem módosultak mostanában, előbbi 3, utóbbi 2 százalékot ért el. E hónapban is három pártnak van 1 százaléka: a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya kis mértékben emelkedett, 32-ről 34 százalékra.
  • A biztos pártválasztók csoportja ezúttal a választópolgárok 35 százalékát foglalja magába, így a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 44 százalékos, a Jobbik 21, az MSZP 16 százalékot kap. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója. Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százalékos aktív szavazói tábora van. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.
  • A Fidesz a társadalom minden rétegében a legerősebb párt, ez alól egyetlen kivétel van. A nyugdíjasok körében tartja vele a lépést az MSZP, 24-24 százalékot érnek el, a Jobbik itt csak 6 százalékot vonz. A nemzeti radikális pártot a 30 év alattiak és a diplomások támogatják az átlagosnál nagyobb mértékben, e csoportokban 18-18 százalékos (a Fidesz többet, 26-27 százalékot kap ezekben a rétegekben, a szocialisták viszont kevesebbet, 3 illetve 10 százalékot). A DK-t főképpen a fővárosban és az idős emberek között kedvelik, e csoportokban 8-8 százalékon állnak. Az LMP is Budapesten erős igazán, az itt élők 7 százaléka szavazna rájuk.

ZRI-Závecz, A többség úgy gondolja, hogy kitart pártja mellett 2018-ig

ZRI_november

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 27% — 1 % 44% — 5 %
MSZP 11% + 1 % 16% + 2 %
DK 5% — 1 % 8% +/– 0 %
Együtt 2% +/– 0 % 3% +/– 0 %
PM 1% +/– 0 % 1% +/– 0 %
LMP 3% +/– 0 % 5% +/– 0 %
Jobbik 13% +/– 0 % 21% + 4 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 38% + 1 % 2% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2016. november 7-14.