2016 májusi kutatási eredmények – Republikon

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 43, az MSZP 20, míg a Jobbik 18 százalékon áll – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, májusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP szövetség jelenleg 27 százalékon, a Magyar Szocialista Párt és a Jobbik pedig 12 – 12 százalékon áll. Őket ebben a kategóriában, sorrendben a Demokratikus Koalíció, az LMP valamint az Együtt követi. A Republikon Intézet közvélemény-kutatásai során először vált mérhetővé a Párbeszéd Magyarországért Párt. Továbbra is jelentős azok aránya, akik nem tudnak, vagy nem akarnak pártot megnevezni: a megkérdezett minta alapján a lakosság 35 százaléka tartozik ebbe a körbe, ami a választók kismértékű aktivizálódására utal, hiszen az egy hónappal ezelőtti érték 38 százalék volt.
  • A pártot választani tudók és akarók körében a Fidesz-KDNP 43 százalékos támogatottsággal bír. A választópolgárok e részhalmazában az MSZP 20 százalékon, míg a Jobbik 18 százalékon, míg a Demokratikus Koalíció 8 százalékra erősödött.
  • A pártválasztók körében az LMP önállóan képes a parlamenti küszöb megugrására 5 százalékos eredményével, míg az Együtt százalékon áll. A PM nem csak a teljes népesség, de a pártot választani tudók és a biztos szavazó pártválasztók körében is egyaránt 1 százalékon áll. A Liberálisok támogatójának a pártot választani tudó megkérdezettek 1 százaléka vallotta magát és ugyanennyien neveztek meg egyéb politikai formációt is.

 Republikon, A közhangulat 2016 májusában

Republikon_május

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 27% — 5 % 43% — 8 %
MSZP 12% + 1 % 20% + 1 %
DK 5% + 2 % 8% + 1 %
Együtt 2% + 1 % 3% + 1 %
PM 1% + 1 % 1% + 1 %
LMP 3% + 1 % 5% + 1 %
Jobbik 12% +2 % 18% + 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 38% — 2 % 2% +/-0%

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2016. május utolsó hete