2016 májusi kutatási eredmények – Iránytű

Újra erősödtek jobboldali pártok, míg a baloldal továbbra is megosztott – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, májusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Februári közvélemény-kutatásunk eredményeihez képest a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül egy-egy százalékponttal emelkedett, előbbi 25, utóbbi 15%-on áll. Az MSZP más véleménykutatók által mért erősödését az Iránytű Intézet is tapasztalta, a növekedés szintén egy százalékpontot ért el, így az MSZP elmozdult a sokéves mélypontjáról. A kisebb baloldali pártok az elmúlt negyedév vesztesei, mérésünk a DK és az LMP esetében egy-egy százalékponttal kisebb támogatottságot jelez.
  • Az elmúlt hónapok folyamatai jelentős átrendeződést nem hoztak a pártok támogatottságát tekintve; minden esetben egy százalékpontos, tehát hibahatáron belüli változást látunk. Egyedüli szignifikáns változás a bizonytalanok táborának további növekedése, ők csaknem kétszer többen vannak, mint 2015 októberében.
  • A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 44%-os támogatottságnak örvend, míg a Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 26%-a. Az MSZP 12, a DK 7%-on áll. Az LMP-t támogatná a pártválasztók 5, az Együttet 2, a PM-et, az MKKPt, illetve az egyéb pártokat körülbelül egy-két százaléka. Februári adatainkhoz képest a FideszKDNP, a Jobbik és az MSZP némileg erősödött, a többi párt esetében inkább csökkenés figyelhető meg.

Iránytű, Újra erősödő jobboldali pártok, továbbra is megosztott baloldal

Iránytű_május

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 25% + 1 % 44% + 2 %
MSZP 7% ++ 1 % 12% + 1 %
DK 4% — 1 % 7% — 2 %
Együtt 1% +/– 0 % 2% — 1 %
PM 1% +/– 0 % 1% +/– 0 %
LMP 3% — 1 % 5% — 2 %
Jobbik 15% + 1 % 26% + 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 45% + 1 % 3% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

  • CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2016. május 19-25.