2016 júniusi kutatási eredmények – Republikon

Erősödött a Fidesz, bizonytalan az ellenzék – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, júniusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP szövetség a teljes népességen belül 24 százalékon áll. A Magyar Szocialista Párt és a Jobbik Magyarországért Mozgalom a májusban mért 12 százalék helyett júniusban már csak a megkérdezettek 10, illetve 9 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. Hasonlóképpen gyengültek a kisebb baloldali pártok: a Demokratikus Koalíció 4 százalékon, míg az LMP és az Együtt 2–2 százalékon áll. A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Liberálisok is, mindketten 1 százalékon állnak.
  • A pártválasztók (pártot választani tudók és akarók) körében a Fidesz-KDNP szövetség múlt havi eredményéhez képest három százalékpontot erősödve 46 százalékon áll. Az ellenzék legnagyobb ereje a pártválasztók körében továbbra is az MSZP, (18 százalék) amelyet a Jobbik követ (17 százalék), a sorrend tehát a múlt hónaphoz képest nem módosult.
  • Enyhe szavazótábor-szűkülést könyvelhet el a DK (7 százalék) és az LMP (4 százalék) is, hiszen előző hónapban a pártválasztók 8 illetve 5 százalékának támogatását tudhatták maguk mögött. A Liberálisok és a PM támogatói bázisa változatlan, a pártot választani tudók és akarók körében 1 százalékon állnak. Az Együtt júniusban a megkérdezettek e halmazában 4 százalékon állt, ezáltal azonos támogatottsági szintre kerültek az LMP-vel.

Republikon, A politikai közhangulat 2016 júniusában

Republikon_június

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 24% — 3 % 46% +  3%
MSZP 10% — 2 % 18% — 2 %
DK 4% — 1 % 7% — 1 %
Együtt 2% +/-0% 4% + 1 %
PM 1% +/-0% 1% +/-0%
LMP 2% — 1 % 4% — 1 %
Jobbik 9% — 3 % 17% — 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 50% + 12 % 3% + 1 %

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2016. június utolsó hete