2016 júniusi kutatási eredmények – Publicus

A Jobbik visszacsúszott a korábban mért mélypontjára – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, júniusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz szavazóinak száma egy százalékpontot növekedett, és így a párt támogatottsága 23 százalék a teljes népességen belül. A párt támogatói az utóbbi hónapban aktívabbak is lettek, mint korábban voltak. Az MSZP meg tudta tartani a négy hónapja szerzett szavazóit, és támogatottsága továbbra is 12 százalék. A párt szavazóinak aktivitása viszont most csökkent, és idén most először nem ők a legaktívabbak. Az MSZP továbbra is hibahatáron belül maradva, de megelőzi a Jobbikkot. A Jobbik támogatóinak száma egy százalékpontot csökkenve visszacsúszott a korábban mért mélypontjára, és így 11 százalék.
  • A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan 3 százalékon áll, a DK támogatóinak száma sem változott és szintén 3 százalék. Az Együtt támogatóinak az aránya a teljes népesség körében ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot, csakúgy, ahogy PM, és a MLP sem.
  • A választási eredményhez legközelebb eső mérés (biztos szavazó pártválasztó) alapján a Fidesz-KDNP 46, az MSZP 20, a Jobbik 18, az LMP 5, az Együtt 1, a DK 5 százalékkal rendelkezik.

Publicus, A Jobbik újra mélypontján

Publicus_június

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 23% + 1 % 45%  + 3 %
MSZP 12% +/– 0 % 20% — 1 %
DK 3% +/– 0 % 5% +/– 0 %
Együtt 0% +/– 0 %  1%  +/– 0 %
PM 0% +/– 0 %  0%  +/– 0 %
LMP 3% +/– 0 % 5% +/– 0 %
Jobbik 11% — 1 %  18%  — 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 48% +/– 0 %  5%  — 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2016. június 10–15.